Home » Algemeen » Wetenswaardigheden » Betrouwbaarheid van PCR-test

De PCR-test voor covid-19

22 september 2020


We worden zo langzamerhand helemaal zot van al dat testen en de oproep om mee te doen. Een onprettige test, die ook nog eens positief test op allerlei andere ziekten. Klopt dat?

 

Betrouwbaar

De PCR-test is een beproefde methode om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van virussen. Hij wordt veel gebruikt in laboratoria. Weliswaar zijn er mogelijk redenen om aan te nemen dat ook andere verwante virussen positief kunnen testen, maar die kans laten we hier buiten beschouwing. Er is gewoon een reden om in ieder geval deels te vertrouwen op de uitslag van al die testen. Blijkbaar hebben we een probleem dus ...

Naaah...Niet te snel! Een positieve uitslag zegt nog niet dat je op dat moment besmettelijk bent. Wat is namelijk het geval: een test kan ook restanten detecteren van een oude besmetting, die allang is 'overleden'. Heb je bijvoorbeeld in mei een besmetting opgelopen met covid-19 en ben je hersteld, of heb je het zelfs helemaal niet gemerkt, dan kun je nog steeds positief testen op covid-19. Hoe komt dat?

 

Wat is de PCR-test

De PCR-methode gebruikt een vermenigvuldigingsfactor om tot een leesbare uitslag te komen. Het afgenomen DNA en RNA worden getest op de aanwezigheid van kleine 'codes' (zoals we het hier voor het gemak noemen) van het gezochte virus. We zullen niet ingaan op wat DNA en RNA precies zijn. Het komt er op neer dat ze beiden genetische codes bevatten. Om dus te kunnen testen op een bepaald virus, moet je wel betrouwbare informatie hebben over hoe die codes er uit zien.

Wordt er in het DNA een vergelijkbaar stukje code gevonden, dan wordt dat steeds vermenigvuldigd tot je een bruikbare hoeveelheid hebt. Daaruit wordt uiteindelijk de conclusie getrokken of het een positief resultaat is. Nadeel is echter dat ook oude, niet meer actieve codes dus eveneens vermenigvuldigd worden en kunnen testen als positief.

 

Drager

Nu lijkt de oplopende besmettingsgraad te duiden op toename van covid-19. Maar de korte omschrijving van de test geeft het al aan: ook oude besmettingen leiden tot een positief resultaat!

Daar steeds meer Nederlanders drager zijn van een -reeds verslagen- covid-19 virus, zullen er ook steeds meer positief testen die gewoon een koutje of een griepje onder de leden hebben. Ze hebben dan bijvoorbeeld een verkoudheid + een oude covid-besmetting. Dit lijkt ook te blijken uit de enorme besmettingstoename, die niet wordt gevolgd door een verhoudingsgewijs gelijk oplopende sterfte. Betrouwbaarder is het te kijken naar de sterfte.

 

Opname en sterfte

Ook dat het aantal opnames weer toeneemt is niet vreemd. Dat gebeurt namelijk ook met mensen die de griep niet meer aan kunnen. Vanaf ongeveer oktober beginnen de ziektegevallen weer toe te nemen en komen dus ook kwetsbaren in de problemen. Covid-19 leidt in dergelijke gevallen -het is een gevaarlijke longziekte- tot meer opnames van mensen die in de loop van de afgelopen maanden verzwakt zijn om welke reden dan ook.

Daar komt bij dat het gebrek aan zonlicht, beweging en vooral de aanwezigheid van een constante angst, als gevolg van de niet-aflatende stroom doemberichten van regering en pers, de weerstand van mensen enorm aantasten. Dat zal dus weer leiden tot meer zieken dan normaal. Angst ondermijnt het immuunsysteem enorm. Dat is een bewezen feit!

 

Nog even een beetje eigen mening

Een toename aan besmettingen zegt niet dat je dan ook maar weer de hele economie moet vastzetten. Kijk daarbij naar de Zweedse aanpak. Bescherm de mensen die kwetsbaar zijn op een adequate manier, in plaats van achteraf te dweilen met beademing en IC-opnames. Er zijn veel werkende methodes bedacht die bewezen effect hebben in de eerste lijn, maar het lijkt soms wel alsof men niet wil dat mensen te snel genezen. Dat is een verontrustende gedachte ...

Bron: hier

 

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reageren

Wil je reageren, dan kan dat hieronder. Het email-adres verschijnt niet zichtbaar op de pagina. Alle reacties worden eerst getoetst, dus er kan enige tijd zitten tussen je reactie en plaatsing. Wil je anoniem reageren, dan kun je als mailadres invullen: doeikmaarniet@gmail.com. Anonieme reacties worden wel extra beoordeeld.

Geplaatste links openen gebeurt onder eigen verantwoording! Wees altijd voorzichtig met links en het geven van persoonlijke informatie! Plaatsing van een reactie betekent niet automatisch dat we het met de inhoud eens zijn. We zijn gewoon tegen censuur, al worden reacties die niet voldoen aan onze huisregels niet geplaatst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.