Hersenspoeling en sekte

13-1-2021, aangepast 11-10-2023


Dit is een wat langer artikel, maar lees het alsjeblieft uit. Het is misschien wel de belangrijkste verklaring van wat er gebeurt in ons land en de wereld!

 

Sekte

In de jaren tachtig verscheen een boek van Sipke van der Land, met de titel "De Hersenspoelers". Daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe sektes werken en welke technieken ze gebruiken om leden te hersenspoelen en aan zich te binden.

Tegenwoordig wordt er weinig meer over gesproken, maar de huidige situatie in de wereld deed me ineens beseffen dat de hersenspoeling door sektes een enorme overeenkomst vertoont met de actualiteit waarin we nu leven.

Om die reden volgt hier wat informatie over hoe hersenspoelers te werk gaan. Het wordt een versimpelde weergave met als doel wat dingen duidelijk te maken, maar zegt genoeg over wat er nu gaande is...

 

Manipulatie

De term 'hersenspoeling' wordt vaak gebruikt bij zware manipulatie. Dit dekt echter niet helemaal de lading. Het gaat hier om manipulatie die zó sterk is, dat de hele persoonlijkheid van het slachtoffer verandert. Dit gaat dus dieper dan indoctrinatie, zoals op onze scholen gebeurt.

 

Zo kwam ik in het schoolwerk van mijn destijds achtjarige zoon sterk manipulatieve informatie tegen, die de jeugd moet klaarstomen voor links getinte politiek, genderhype en klimaathysterie. In andere schoolboeken werd duidelijk hoe partij wordt gekozen tegen niet-linkse denkbeelden en andersdenkenden.

Nou bemoei ik me niet met je politieke keuze of richting, daar gaat dit niet over. Het gaat er over dat dit pure indoctrinatie is. Het is echter géén hersenspoeling!

 

Ik merk in gesprekken met mijn oudere kinderen soms ook hoe sterk de indoctrinatie via scholen heeft gewerkt. Dat is best beangstigend en doet pijn. Reden genoeg om de onderstaande kenmerken van hersenspoeling en indoctrinatie eens aan te halen.

 

Hersenspoeling

Hersenspoeling, ik blijf het woord maar gebruiken voor wat feitelijk extreem-intensieve indoctrinatie is, kent een aantal specifieke onderdelen, die vaak terugkomen:

 

- De persoon onzeker maken over de huidige toestand

- Isolatie ten opzichte van andersdenkenden

- Afbraak van familiebanden buiten de leer

- Angst zaaien voor wat zich buiten de groep afspeelt

- Kritiek is vijandig en kan leiden tot straf

- De persoon moet veranderen

- Weinig slaap gunnen, zware taken of hoge mentale belasting

- Stortvloed aan (des)informatie, meestal met angst als kenmerk

- Inspelen op gevoelens, sensatie

- Groepsbinding

- Afbraak van de vrije wil

- Voortdurende herhalingen en mantra's

- De oplossing komt van de 'grote leider(s)' of sekte

- Dreiging met buitensluiting

- Dreiging met vernietiging/verloren gaan wanneer niet aan de eisen wordt voldaan

 

Er zijn wel meer kenmerken te noemen, maar deze zijn al heel herkenbaar.

 

Indoctrinatie (aanzetten tot gedragsverandering)

Je kunt niet elke vorm van beïnvloeding meteen hersenspoeling noemen. Iedereen maakt zich schuldig aan beïnvloeding, dit artikel is er ook een vorm van, net als reclame, onderwijs en informatieve TV. Pas wanneer er duidelijk wordt gewerkt aan een persoonlijkheidsverandering, zou je de term hersenspoeling kunnen gaan gebruiken.

 

Bij indoctrinatie wordt ook een aardig deel van bovengenoemde kenmerken in meer of mindere mate gevonden. Eigenlijk is het grootste verschil dat de persoon bij hersenspoeling meestal in een afgesloten groep zit (b.v. gebouw, commune etc.) of verreweg de meeste tijd binnen die groep doorbrengt. Alles daarbuiten is gevaarlijk.

Bij indoctrinatie is de dwang minder groot en de isolatie kleiner. Je kunt een andere richting kiezen en de indoctrinatie verwerpen. Dat is bij hersenspoeling veel lastiger.

De grens is echter vaag.

 

Kenmerken van indoctrinatie

Bij indoctrinatie is het slachtoffer meestal relatief vrij om de ideologie op te nemen. Je kunt het aannemen of niet. Toch is ook hier de dwang groter dan je zou verwachten, want wat wanneer je werkelijk óveral met de indoctrinatie wordt geconfronteerd? Denk daarbij maar aan de sterk gekleurde dagbladen, opinieprogramma's en bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Die laatste kon je niet missen, want ze waren echt overal geplakt en ingevoerd.

We nemen hier als voorbeeld de indoctrinatie over klimaatverandering, maar dit slaat net zo goed op politieke, maatschappelijk of religieuze indoctrinatie en de coronacrisis.

 

- Bedenken of omarmen van een probleem

- Dat probleem flink opblazen

- Vooral benadrukken dat het 'onze/jouw' schuld is

- Tijdsdruk ('over tien jaar is de aarde niet meer te redden')

- Benadrukken hoe slecht het is om niet mee te werken

- Bestoken met informatie, met als doel het gedrag te veranderen

- Demoniseren en kleineren van andere meningen

- Inprenten dat de informatie 'de enig juiste info' is (de 'wetenschap' zegt het)

- Het steeds herhalen (mantra's), zoals via media, beroemdheden en posters

- Benadrukken van negatieve kanten van andersdenkenden ('complotgekkies')

- Het presenteren van de 'grote oplossing'

- Opnieuw sterk benadrukken dat er nu actie moet komen en dat het je wat gaat kosten

 

Ook hier zijn uiteraard nog heel wat elementen en variaties toe te voegen, maar het beeld is wel duidelijk zo.

 

Nederland nu

Bij het lezen van deze lijsten valt ongetwijfeld de schokkende werkelijkheid op van wat er gebeurt in de wereld en ons nuchtere Nederland. We worden compleet geïndoctrineerd door de overheid en de media, met desastreuze gevolgen, die werkelijk mensenlevens kosten!

 

Zo heeft DPG Media, dat het grootste deel van de Nederlandse kranten, NU.nl en radiozenders zoals Q-music in bezit heeft, in de doelstellingen staan dat ze de publieke opinie willen veranderen. Dat is een van de kenmerken van indoctrinatie

De manier waarop dit gebeurt neigt zelfs naar de stortvloed aan (des)informatie, die je kunt vinden onder het lijstje van hersenspoeling!

Deze machtspositie verklaart waarom alle monden dezelfde taal lijken te spreken over klimaat, gender, corona, milieu, links en rechts en ga maar door. Het bezit van deze media is het bezit van de meningen van de man of vrouw op straat!

 

Build Back Better?

De grote vraag is nu: worden we klaargestoomd voor de Great Reset ('Build Back Better') van een nieuwe eco-wereldregering?

Is covid-19 echt de killer, of is het gewoon een ziekte die net als de griep weliswaar mensenlevens kost, maar door onze eigen lichamelijk afweer en goede eerstelijns hulp ook wel op te vangen is? Dat doen we tenslotte al jaren. Laten we niet vergeten dat de griep ineens wereldwijd bijna compleet 'verdwenen' was tijdens de 'coronapandemie'.

 

Of waren ze écht zo dom dat ze niet zagen hoe mensen, bedrijven, kinderen en maatschappij compleet de vernieling in werden geholpen? 

Het lijkt er eerder op dat al die indoctrinatie (angst voor ziekte, dood, rampen, milieu etc.) een doel dient: totale controle over wat mensen mogen denken en doen.

En denk niet dat dat vaccinatiepaspoort er niet komt, al loopt het langzamer dan ze wilden. De EU denkt daar anders over. Kijk maar eens bij 2022 ...

 

Vervolg

Dit artikel is een eerste opzet over dit intensieve en uitgebreide onderwerp. Het is onze bedoeling om dit onderwerp later uit te werken in kortere, directere artikelen met tip hoe je kunt omgaan met indoctrinatie, hersenspoeling en slachtoffers.

 

Heb je hulp nodig omdat je het niet meer ziet zitten: bel 113 of ga naar https://www.113.nl/

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reageren

We experimenteren met de optie om te reageren. Reacties worden eerst gecontroleerd voordat we ze plaatsen, dit om spam en onzinnige reacties te blokkeren. Ook reacties met schunnige taal, schelden, discriminatie en andere kwetsend bedoelde inhoud worden niet geplaatst. Het in te vullen emailadres wordt niet zichtbaar geplaatst! 

Vanwege ons kleine team kan het tot enkele dagen duren voordat een reactie zal verschijnen. We vragen daar begrip voor.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.