Exodus 20 vers 7

Je zult de naam van "IK BEN", je God, niet om verkeerde redenen gebruiken, want "IK BEN" houdt iemand die Zijn naam om verkeerde redenen gebruikt, niet voor onschuldig. (NBV23)

 


De Naam van God

Lees voor de uitleg over het (gebruiken van) de Naam van God (IK BEN) dit artikel: De Naam van God

 

We gebruiken hier "IK BEN" als de naam van God, want dat is de betekenis van de naam die Mozes kreeg om aan het volk te delen.

De meest gebruikte uitspraken (Jahweh en Jehova) zijn onzeker en we willen bijvoorbeeld niet een van het christendom afgedwaalde geloofsleer promoten met de sowieso onzekere naam Jehova.

Daar de exacte uitspraak niet meer bekend is en juist tot verwarring leidt, kiezen we hier voor de vertaling van de naam. Die is zeker, niet mis te verstaan en puur. Het is alleen even wennen met lezen. Lees voor een uitgebreidere uitleg over 'Jahweh' en 'Jehova': De Naam van God.

 

De tien geboden

Deze tekst komt uit de 10 geboden. Deze lijst werd door God aan Mozes gegeven tijdens de tocht door de woestijn op weg naar het Beloofde Land. Het zijn de geboden waaraan het volk van Israël zich moest houden. Tenslotte zijn ze het uitverkoren volk en is het God die ze uit Egypte heeft uitgeleid.

 

De tien geboden zijn hier weliswaar bedoeld voor het volk van Israël, maar wie ze goed leest herkent in deze geboden veel dingen die over de gehele wereld gelden. Het zijn de geboden die ieder mens in zijn hart heeft meegekregen, maar hier op het volk van Israël gericht.

 

Nog steeds zijn veel wetten, ook in niet-christelijke en niet-Joodse landen, actueel. Wel zijn ze vaak aangetast door religie en macht.

 


Rating: 5 sterren
1 stem

Reageren

We experimenteren met de optie om te reageren. Opbouwende kritiek is zeker welkom! Reacties worden eerst gecontroleerd voordat we ze plaatsen, dit om spam en onzinnige reacties te blokkeren. Ook reacties met schunnige taal, schelden, discriminatie en andere kwetsend bedoelde inhoud worden niet geplaatst. Het in te vullen emailadres wordt niet zichtbaar geplaatst! 

Vanwege ons kleine team kan het tot enkele dagen duren voordat een reactie zal verschijnen. We vragen daar begrip voor.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.