Over ons project en doelen

3 september 2020, aangepast op 14 juli 2023


De Gezouten Waarheid  stelt zich tot doel om op een realistische, eerlijke manier te kijken naar wat voor iedereen van belang is: wat klopt er wel of niet aan de dingen die ons worden verteld, hoe kunnen we er mee omgaan en verhinderen dat we worden meegesleurd in een schijnwaarheid en misleiding of ronduit leugens.

Deze artikelen gaan over diverse onderwerpen, maar vooral over wat de politiek en de massamedia ons proberen wijs te maken en zaken als religie, misbruik, milieu en alles wat ons als normale mensen voor de voeten wordt gegooid.

 

Kritisch denken

Het wordt vaak als een vies woord gezien: kritiek.

Vooral politiek, massamedia, groepen voor antiracisme, milieubeweging en LGBTQ+ kunnen slecht tegen kritiek. Je moet het met ze eens zijn, anders ben je echt heel snel een gevaar, verspreider van desinformatie, racist, complotdenker en homohater. Het label ligt al klaar!

 

Maar waarom is kritisch denken een gevaar? Kritisch denken is niet afwijzen, maar nuchter kijken naar wat je wordt verteld of opgelegd. Niet een tegenbeweging, maar een stap terug doen en kijken of alles wel klopt wat wordt gezegd. Niet blind volgen. Dit is wat wij willen doen: objectief kijken naar wat er wordt beweerd of gebracht. Iets wat iedere zichzelf respecterende journalist of media zou moeten doen.

 

Zijn wij dan perfect? Nee!

Ook wij hebben onze meningen, maar een mening hebben is niet hetzelfde als extremist zijn of willen opruien, veroordelen en een kant kiezen. Een mening is hoe jij dingen ziet, meer niet. Kritisch denken is niet bedoeld om onrust te stoken, maar om de waarheid boven tafel te krijgen opdat mensen de juiste informatie krijgen.

 

Wij proberen de gevaren van kritiekloos volgen duidelijk te maken en te werken aan een heldere kijk op wat er in de wereld gebeurt. Geen mantra's, geen rituelen, geen benauwende regeltjes, maar de waarheid. Ja, ook die kan soms hard zijn en pijn doen, maar echte waarheid leidt tot vrijheid en genezing.

We willen dingen rechtzetten die door manipulatie zijn vervormd of misbruikt. We schuwen daarbij (zelf)kritiek niet - ook wij zijn niet perfect - en proberen een plek te geven aan al die verwarring en chaos die over ons wordt uitgestort.

 

Het nieuws weer in balans brengen

Te vaak zijn nieuwsmedia, zoals kranten, TV, radio en nieuwssites niet objectief meer te noemen. Om hier iets aan te doen brengen we wat achtergronden van actuele gebeurtenissen naar buiten, waarbij we niet worden geleid door adverteerders of politieke partijen.

De grote massamedia hebben een duidelijke voorkeur en kleur, logisch overigens, want ze zijn in handen van slechts enkele eigenaren. Dit zal er toe leiden dat we vaker tegengas zullen geven. Daardoor kan het lijken of we een kant kiezen, maar het is meer een kwestie van balans aanbrengen. De mening van de massamedia is al ruimschoots bekend, dus komen we automatisch eerder terecht bij alternatieven, zowel op het gebied van politiek, nieuwsbronnen en dergelijke.

Dit zegt niet dat we al die bronnen klakkeloos volgen, want ook die worden kritisch bekeken. We schuwen niet om onze mening te geven, ook niet wanneer die niet algemeen aanvaard wordt, maar lopen aan geen enkele leiband. We willen écht zijn!

 

Eigen mening

Dit betekent niet dat we geen eigen mening hebben. Die hebben we zeker en zullen we ook uiten, maar dat zal ons niet hinderen om zo objectief mogelijk te blijven. Waarheid kan soms in strijd zijn met je eigen opinie, maar uiteindelijk is het de waarheid die moet overwinnen!

 

Eenzijdig nieuws

Bijna alle grote kranten en commerciële omroepen in Nederland zijn het eigendom van slechts twee eigenaren, beide in België. De kranten hebben wel hun eigen kleur, maar ze worden bestuurd door hun bazen en die drukken een zwaar stempel op de berichtgeving. Het is dan ook niet vreemd dat ze in de basis steeds dezelfde lijn in berichtgeving volgen. Zo lijkt het alsof iets wel waar moet zijn, want het staat in 'alle kranten'.

Voeg daar aan toe dat de overheid vaak bepaalt wat de staatsmedia brengen en elk ander geluid lijkt te willen smoren en je weet hoe het er voor staat in ons land: mag de waarheid nog wel gezegd worden?

 

Ons standpunt

Wij gaan uit van deze regel: "Ik ben niet links of rechts, ik ben alleen voor of tegen bepaalde standpunten". Van daaruit willen we zo goed mogelijk berichten. Ook wij zullen daar wel eens mis zitten, maar dan geven we dat toe en vegen het niet onder het kleed. We willen helder, eerlijk en onszelf zijn.

 

Kwetsen

Een van de problemen bij kritische geluiden is dat je soms mensen zult kwetsen. Of dat nu 'terecht' is of niet. Wij streven er naar om niemand bewust te kwetsen, te vernederen of te beledigen. Mocht dat ongemerkt toch gebeuren, dan spijt ons dat. We doen er alles aan om objectief, respectvol, maar tegelijk ook zoutend zout te zijn.

 

Zoutend zout

We willen de eentonige, eenzijdige nieuwsvoorziening van wat zout te voorzien en dat kan humoristisch, maar soms ook pittige kritiek zijn. Daarmee willen we bereiken dat de journalistiek en nieuwsvoorziening weer respectabel, integer en voor het volk gaat opereren.

Daarnaast willen we zoutend zout zijn, zowel in de maatschappij en in andere zaken en laten zien dat er méér op aarde is dan wanhoop, crisissen en ellende.

 

Dit is een vrijwillig project, zonder winstoogmerk en gerund door vrijwilligers.

 


Rating: 4.5416666666667 sterren
24 stemmen

Info

We zijn momenteel niet bereikbaar via email. Deze berichten blijven vaak te lang liggen als gevolg van het aantal binnenkomende mails van nieuwssites en gebrek aan mankracht. Daarnaast kost het verwijderen van spam veel tijd.

 

In de toekomst willen we de mogelijkheid geven om reacties te sturen. In deze nieuwe opzetfase is er echter niet de mankracht om dat te verzorgen, dus daarvoor onze excuses. Zodra het mogelijk wordt om reacties te verwerken zullen we deze mogelijkheid activeren.

 

Opmerking over andere bronnen

Berichtgeving over andere gegevensbronnen, zoals websites of kranten, betekent niet automatisch dat wij ook achter hun content zelf staan! Zo zal bijvoorbeeld een bericht over een politieke partij of krant e.d. niet inhouden dat wij zelf automatisch achter of tegenover die partij staan, of die willen promoten of beschadigen.

Ons doel is duidelijkheid scheppen en de waarheid op tafel te krijgen.

 

Team Zout