Home » Info

Over ons project en doel

3 september 2020


De Gezouten Waarheid  is een project dat als doel heeft om het nieuws weer in balans te brengen. Te vaak zijn nieuwsmedia, zoals kranten, TV, radio en nieuwssites niet objectief meer te noemen.

Om hier iets aan te doen brengen we wat achtergronden van actuele gebeurtenissen naar buiten, waarbij we niet worden geleid door adverteerders of politieke partijen. We jagen dus ook niet op clicks!

 

Eigen mening

Dit betekent niet dat we geen eigen mening hebben. Die hebben we zeker en zullen we ook uiten, maar dat zal ons niet hinderen om zo objectief mogelijk te blijven. Waarheid kan soms in strijd zijn met je eigen opinie, maar uiteindelijk is het de waarheid die moet overwinnen!

Dit is een vrijwillig project, zonder winstoogmerk en gerund door vrijwilligers.

 

Oriëntatie

Op dit moment zijn verreweg de meeste nieuwsbronnen links georiënteerd. Dat recht hebben ze natuurlijk. Wanneer dat echter objectieve berichtgeving en onderzoek naar feiten in de weg staat, of 'niet in het straatje passende' items worden geweigerd of verdraaid, dan is de nieuwsbron zijn integriteit verloren.

Dat zou iedere journalist tegen de borst moeten stuiten!

Bijna alle grote kranten in Nederland zijn het eigendom van slechts twee eigenaren, beide in België. De kranten hebben wel hun eigen kleur, maar ze worden bestuurd door hun bazen en die drukken een zwaar stempel op de berichtgeving.

Het is dan ook niet vreemd dat ze in de basis steeds dezelfde lijn in berichtgeving volgen. Zo lijkt het alsof iets wel waar moet zijn, want het staat in 'alle kranten'.

Wij gaan uit van het standpunt: "Ik ben niet links of rechts, ik ben alleen voor of tegen bepaalde standpunten". Van daaruit willen we zo goed mogelijk berichten. Ook wij zullen daar wel eens mis zitten, maar dan geven we dat toe en vegen het niet onder het kleed. We willen helder, eerlijk en onszelf zijn.

 

Kwetsen

Een van de problemen bij kritische geluiden, is dat je soms mensen zult kwetsen, of dat nu terecht is of niet. Wij streven er naar om niemand bewust te kwetsen, vernederen of te beledigen.

Mocht dat ongemerkt toch gebeuren, dan spijt ons dat. We doen er alles aan om objectief, respectvol, maar tegelijk ook zoutend zout te zijn.

We streven er naar om de eentonige en eenzijdige nieuwsvoorziening van wat zout te voorzien en dat kan soms pittige kritiek zijn. Daarmee willen we bereiken dan de journalistiek en nieuwsvoorziening weer respectabel, integer en voor het volk gaat opereren.


Rating: 4.1538461538462 sterren
13 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Team Zout
6 dagen geleden

Bedankt voor je reactie.
Om gezondheidsredenen is er tijdelijk een break (nee, geen corona), maar we hopen snel weer te updaten.

Roelof
6 dagen geleden

Misschien dat het aan mij ligt, maar wanneer komen jullie weer met een nieuw was artikel?
👍