Kun je leven in een leugen?

14 december 2020, update 21 aug. 2021

Als er één woord zou moeten zijn voor deze tijden, dan is het wel het woord 'Leugen'. De wereld van nu lijkt compleet verziekt met dit killervirus, dat veel meer mensen doodt dan covid-19. Hoe kun je leven in een leugen ...?


Mis

Zelfs de meest niet-wakkere propaganda-volgeling in ons land moet nu toch onderhand wel snappen dat er iets niet klopt in deze wereld, van deze coronacrisis en in de landschappen van politiek en media. Je moet wel echt heel blind zijn om ten minste niet aan enkele aanwijzingen te zien dat er dingen mis zijn.

Okay, je kunt denken dat mondkapjes werken, al zeiden zelfs van Dissel en de Jonge eerst van niet. Je kunt ook geloven dat de regering er voor ons is en haar best doet - dat mag je ook gewoon denken - en zelfs geloven dat de grote media echt nieuws brengen, maar dan nog moet je kunnen zien dat er iets niet meer klopt en dat er geen logica meer is.

 

Absurd

Het lijkt wel alsof er een soort collectieve verstandsverbijstering is opgetreden, waarin onze bevolking gillend achter de regering en 'wetenschappers' aan rent, bang om ook maar ergens te worden geconfronteerd met de realiteit van het aards bestaan, namelijk leed, vrijheid, liefde, leven! Alles moet ineens worden ingedekt en nog even en dan mogen we alleen nog met een valhelm en gasmasker over straat, zou je denken. Misschien moeten we de kinderen ook maar meteen inzwachtelen, zodat ze bij een val tijdens het spelen geen wondje oplopen?

Wat het meest opvalt, wanneer je tenminste de ogen opent, is dat de leugen klakkeloos wordt geloofd. Er lijkt bij 90% van de mensen geen besef van waarheid meer te bestaan. De leugen lijkt wel prettiger, betrouwbaarder en beter te volgen. Misschien kost het je vrijheden, maar je weet tenminste dat je in de kudde mag blijven.

 

Is het dan toch waar?

Of zit ik er zelf naast? Is het dan toch waar? Heb ik het al die tijd mis? Een vraag die ook ik mijzelf steeds moet stellen, wil ik overeind blijven in deze schijnwereld, die door de media en politiek is geschapen. De stortvloed aan negatieve berichten laat niemand ongemoeid. Wakker blijven is lastiger in een schommelende trein of zoemende bus, dan wanneer je vrij rond loopt.

Gelukkig weet ik beter. Ja, er is een coronavirus. Er zijn er zelfs vele en die slaan meestal in deze tijd van het jaar toe, net als de griep. De ene keer zwaarder dan de andere. Daar hebben we als mensen al eeuwen mee te maken. En ja, er gaan soms mensen dood als gevolg van een besmetting. Maar dan gaat het in het leeuwendeel van de gevallen om mensen die oud zijn, zwak of lijdend aan andere zeer ernstige kwalen.

 

Niet dat ik niet om deze mensen geef hoor! Mijn moeder valt ook in die groep! (update aug. 21: mijn vader is dit voorjaar overleden aan een hartstilstand, kort na zijn tweede prik. Het bewijst niets, maar het zet je wel weer aan het denken over die vaccins ... )

 

Het is echter de realiteit van ons bestaan dat je ooit dood gaat. Vaak is een griep, of in dit geval dan mogelijk 'covid-19', niet de oorzaak, maar het zetje na. Daar kun je jezelf bijna niet tegen beschermen. Wellicht kun je dat moment wat uitstellen, maar het onderliggend lijden blijft je afbreken en uiteindelijk is het over. Hard, maar waar.

 

Waarheid

De waarheid is hard, maar ook rechtvaardig en betrouwbaar. De waarheid inzien betekent dat je ogen helder staan, dat je beseft dat er meer is dan dit bestaan, de NOS of SBS6 en de ochtendkrant. De waarheid maakt je duidelijk dat je werk van je leven moet maken!

Niet in de zin van je kapot werken, maar er uit halen wat er in zit. Geniet van wat je hebt, maak je leven waardevol en geef het zin. Zorg voor die zieke, in plaats van er bang voor te zijn en hem te mijden. Verdiep je eens in wie ons heeft gemaakt. Ontspannen in de realiteit dat je niet alles van tevoren weet, maar wel dit moment hebt en er een reden voor je bestaan is. Je bent er niet voor niets!

 

Gooi leugens af

Geloof kan zeker helpen. Vertrouwen dat God van je houdt maakt dat je weet waar je staat. Ik heb het hier trouwens over een relatie, niet over een religie. Religie zal niet altijd je steun zijn. Religie kan ook enorm wettisch en benauwend zijn. Daarom zeg ik altijd: het gaat niet om religie, maar om relatie! Leer God kennen, niet een religie dienen. Een relatie met God hebben is heel iets anders dan een religie dienen. In een relatie vertrouw je elkaar, terwijl je in een religie hoopt dat je voldoet om bij een god te mogen horen.

Maar ook zonder geloof kun je onder de huidige leugens uit komen. Je kunt namelijk gewoon zelf eens wat dieper gaan onderzoeken of het wel allemaal klopt wat je hoort. Sterker nog: dat is de enige manier om leugens te ontmaskeren. Wie serieus zoekt naar de waarheid en die ook echt wil kennen, zal hem zeker vinden!

 

Rebellie

Ik roep niet op tot geweld. Dat lost namelijk niets op en brengt alleen maar meer chaos. Ik roep op tot denken, tot onderzoek en tot het ontwikkelen van een realistische kijk op deze verknipte maatschappij. Iets in ons mensen roept steeds op tot rebellie, ook in deze situatie. Maar rebellie op zichzelf is niet wat we nodig hebben, Wat we echt nodig hebben is kennis van de waarheid, integriteit en de moed om uit te spreken wat we zien.

Het is juist het oorverdovend zwijgen van de meerderheid dat de macht in handen speelt van degenen die willen heersen. En nee, ik denk dan niet aan onze regering, maar aan diegenen die de echte touwtjes in handen hebben en regeringen en media als poppetjes laten dansen op de maat van hun eigen religie.

 

Kun je leven in een leugen?

Nee, ik denk niet dat je kunt leven in een leugen. Je kunt bestaan in een leugen, maar leven kun je alleen in de waarheid. Bestaan in een leugen is constant een druk op je schouders voelen, ergens een vijand weten en schrikken van ieder nieuw angstbericht.

Leven in de waarheid is je niet verstoppen voor het onbekende, maar het onderzoeken. Weet je wat, wie en waar je vijand is, dan kun je maatregelen nemen en hoef je niet bang te zijn dat je wordt verrast. Misschien is niet alles leuk wat je meemaakt, maar je weet tenminste wel dat je leeft en waar je mee te maken hebt.

Echt leven is leven in de waarheid!

 

Zout

 


Rating: 4.7777777777778 sterren
18 stemmen