Wilders gaat in beroep in 'Marokkanenzaak'

4 september 2020, update 21 september

Pagina's: De zaak Wilders


De zaak tegen Geert Wilders, over zijn 'Marokkanen'-uitspraak, loopt al sinds 2014. Nu wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd met het beroep van Wilders tegen de laatste uitspraak. Wat is nu waar en is hij gewikkeld in een politiek proces?

 

Uitspraak

Vandaag werd in de 'Marokkanen-zaak' uitgesproken dat Geert Wilders niet schuldig was aan het aanzetten tot haat en discriminatie, maar wel aan groepsdiscriminatie.

Deze uitspraak, hoewel zonder opgelegde straf, is voor Wilders reden om in beroep te gaan bij de Hoge Raad. Hij is van mening dat er sprake is van een politieke zaak en beïnvloeding vanuit de minister op het Openbaar Ministerie.

 

Vies luchtje

Feit is dat er rondom deze zaak een nogal vies luchtje hangt. Ja, Wilders deed de uitspraak, maar doelde volgens hem op 'criminele, overlast gevende Marokkanen' en niet alle Marokkanen.

Wat ook erg stinkt: de meeste aangiften waren voorgedrukt. Dit blijkt uit een als bewijsstuk ingebracht citaat van een politiefunctionaris in het Algemeen Dagblad.

Deze verklaring duidt op opzet, waarbij mensen als pionnen werden ingezet. De waarschijnlijk veel kleinere groep echte klagers verschuilde zich achter de massa.

 

Platvloers

Je kunt Wilders' uitspraak uit 2014 platvloers en onjuist vinden, maar er is geen sprake van groepsdiscriminatie, tenzij men vindt dat je over groepen criminelen ook niets meer mag zeggen. Zijn retoriek is vaak kwetsend, maar geeft wel het PVV-standpunt weer. Dat mag nu eenmaal binnen het politiek debat. Daarin is hij zeker niet de enige en ook zelf regelmatig slachtoffer van.

 

Politieke discriminatie

De PVV en het FvD, boekten flinke winst bij de afgelopen paar verkiezingen. Toch werden ze in een 'cordon sanitaire' geplaatst. Dit is het buitensluiten bij de vorming van een regering, terwijl samenwerking op basis van de stemmen wel had moeten gebeuren. Dit is een politieke vorm van discriminatie en is onrecht. Het is het schofferen van een heel grote groep stemmers.

 

Stemmers gediscrimineerd

De politiek beledigde een grote bevolkingsgroep door hun stem in feite als 'fout' te bestempelen. Dat is volgens hun eigen argumentatie dus groepsdiscriminatie! Het weigeren samen te werken met eerlijk gekozen politieke partijen is dus net zo 'strafbaar' als de uitspraken van Wilders in deze zaak.

 

Conclusie

Wilders had het anders moeten zeggen, maar is tevens slachtoffer van een complot en de Staat voert wel degelijk namens de politiek een proces. Een groot deel van de politiek zou volgens haar eigen argumenten zelf ook in de strafbank moeten staan. Dat is reden tot zorg over de rechtsgang en de politiek in Nederland.

Hopelijk wordt deze zaak snel geseponeerd en vervangen door een dialoog over hoe we met elkaar in respect kunnen omgaan.

Zie ook: De zaak Wilders


Rating: 4 sterren
2 stemmen