Is de NPO politiek onafhankelijk?

9 september 2020


Op de site van de NPO staat dat de Nederlandse Publieke Omroep onafhankelijk is van politieke invloed en geen politieke kleur heeft. We nemen die onafhankelijkheid eens onder de loep ...

Wat zegt de NPO?

"NPO is open - voor iedereen en voor elkaar. We maken programma’s en online content die nieuwsgierig maken, prikkelend zijn en die onafhankelijk van politiek en commercie worden gemaakt" (link).

Klinkt allemaal mooi, maar klopt het ook? Is de NPO wel zo onafhankelijk? Ten eerste is het afhankelijk van de politiek voor het leeuwendeel van haar financieel budget van bijna een miljard euro. De rest wordt grotendeels aangevuld vanuit de reclame.

Opdrachtgever

De grote opdrachtgever van de NPO is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nu hoeft dat niet meteen te betekenen dat ze daarom politiek afhankelijk zijn. Feit is wel dat een politieke organisatie en een minister dus wat te vertellen hebben over hoeveel geld ze overmaken naar de NPO.

Dat maakt de NPO kwetsbaar om het de minister naar de zin te maken. Een ministerspost is een politieke keuze. Daarmee kan de politiek dus wel degelijk druk uitoefenen om de NPO om niet tegen het beleid in te gaan.

Programmering

Ook de aangestelde medewerkers hebben een enorme invloed op de programma's. Wie trekt personeel aan en in hoeverre speelt daarin een politieke of sociale voorkeur mee? Is de personeelsmanager politiek onafhankelijk?

De journalistiek in Nederland blijkt erg links en groen georiënteerd. Dat kan iedereen zien in een willekeurig NPO-programma over politiek of milieu. Ook in de krantenwereld is dat duidelijk zichtbaar. Ze zeggen van zichzelf dat ze onafhankelijk zijn, maar hebben wel een duidelijke politieke en maatschappelijke voorkeur. Daar worden ze op aangenomen!

Op1 en Nieuwsuur

In actualiteitenprogramma's op de NPO komt wel eens iemand aan het woord die het niet met de 'politiek correcte' gedachte eens is. Gaat het over klimaatverandering, sociale onrust, rechtse denkbeelden en dergelijke, dan wordt er vaak maar één spreker van een andere mening uitgenodigd.

Ook in talkshows gebeurt dat. Tegenover die 'tegendraadse' persoon zitten dan meestal vier of vijf sprekers die hun tegenstander zijn. Vaak worden ze ook nog afgekapt wanneer ze hun zegje mogen doen, of breekt een van de andere tafelgenoten in en blijft aan het woord tot de gespreksleider overstapt op een ander onderwerp.

Zwartboek

Arnold Karskens, onderzoeksjournalist, oorlogsverslaggever en auteur, schreef een artikel met de naam Zwartboek NOS journaal, waarin hij gruwelijke voorbeelden laat zien over de politieke inkleuring van 'ons onafhankelijk nieuws'.

De tegenwerking van zijn aspirantzender 'Ongehoord Nederland' is een teken aan de wand dat de NPO niet onafhankelijk is, maar een spreekbuis van een politieke richting, die er alle ruimte krijgt om andersdenkenden te demoniseren en weg te honen.

Moeilijk

Het valt moeilijk te ontkennen dat deze programma's sterk leunen op een bepaald politiek standpunt en dat tegengeluiden worden ingekapseld in voorgeluiden. Iedereen die deze shows wel eens volgt en er eens objectief naar kijkt, zal dat moeten beamen.

Conclusie

We kunnen wel concluderen dat de NPO en de NOS niet politiek neutraal zijn. Verreweg het grootste deel van de programma's zijn links/milieu-gerelateerd en demoniseren of ridiculiseren geluiden uit andere richtingen.

Dit gebeurt van onze belastingcenten en dat is onrecht.


Wetenswaardigheden

Er zijn legio voorbeelden over eenzijdige, links gekleurde berichtgeving bij de NPO en de NOS.

Enkele voorbeelden

NOS blijft hardnekkig blanken discrimineren,

De berichtgeving over de demonstraties en rellen van Black lives matters , waarin Trump steeds als een soort boeman wordt neergezet en de demonstranten als grotendeels vreedzaam .

Dit staat recht tegenover de werkelijkheid, waarin hele wijken worden verwoest, mensen uit hun huis verdreven en enorme plunderingen gaande zijn.

Tegengeluid

Tegengeluid over de klimaatverandering en de milieumaatregelen wordt in het nieuws stelselmatig negatief neergezet. Je mag geen kritiek hebben op de klimaatmaatregelen, want dan wordt je neergezet als 'klimaat-ontkenner' en zelfs gedemoniseerd (zoals bv. Jensen).

Het gaat ons er niet om wie gelijk heeft, maar bij onafhankelijk en niet-politiek gekleurd nieuws hoor je ook tegenstanders een echte kans op weerwoord te geven. Niet een ingepakte sandwich tussen activisten en media.

Factcheckers

Nog een voorbeeld van politieke voorkeur, is de inzet door de omroep van zogenaamde 'factcheckers'. Er is niets mis het het controleren van feiten, dat doen we hier ook, maar dan moet je wel objectief zijn en niet in dienst van diegenen die gelijk willen hebben.

De conclusies en opmerkingen van deze factcheckers zijn wel heel erg slecht doordacht. Deze uitspraak van die factcheckers, over Robert Jensen,  willen we je toch niet onthouden:

 

Jensen zou gezegd hebben: “De mensen die nog steeds zeggen: ‘Ja, maar als we uit die lockdown gaan, gaat het misschien toch die kant op’. Deze mensen zijn computer geprogrammeerde programma’s. Die hebben een chip in hun hoofd, je krijgt ze er niet uit.”

 

De reactie van de 'factcheckers': "Onbewezen. Het is niet bewezen dat virologen, epidemiologen, wetenschappers van het RIVM, politici, en vele anderen die de huidige intelligente lockdown bepleiten, een chip in hun hoofd hebben".

Wanneer je niet eens het verschil begrijpt tussen beeldspraak en realiteit over computerprogramma's en chips in je hoofd, dan ben je geen serieus te nemen factchecker. Over deze 'feiten' gaan we in een ander artikel verder.

 


Rating: 5 sterren
2 stemmen