Waarom zou je geloven?

29 oktober 2020, aangepast 16-8-23


Bijna iedereen is wel gelovig. Zelfs de meest verstokte atheïst gelooft in zijn ongeloof en wetenschappers geloven vaak in de wetenschap alsof het een god is. Waarom doen we dat? Hebben we geloof nodig om te overleven?

 

Waarom geloven we?

Of je nu christen bent, moslim, evolutionist, atheïst, alfabetletter of wetenschapper; we geloven allemaal ergens in. De een wat steviger dan de ander en sommigen heel wazig of warrig, maar we hebben iets waarin we geloven. Wat drijft ons daartoe? Kun je ook leven zonder ergens in te geloven?

Dat laatste is alleen mogelijk wanneer je niet kunt denken. Het toont ook meteen een groot verschil aan tussen mens en dier: mensen hebben geloof. Dat zet ze aan om nieuwe dingen te ontdekken, te scheppen, te componeren of dingen te doen. Feit is dat iemand die zijn geloof verliest, vaak ook het plezier of zelfs de wil om te leven verliest.

 

Geloof verliezen

Geloof is diep verankert in onze persoonlijkheid en is een grote drijfveer in ons leven. Tijdens al die ontregelende beperkende coronamaatregelen verloren veel mensen hun geloof in de toekomst en ook de zekerheden van een baan, bedrijf, huis, privacy en veiligheid. Anderen schieten enorm in de stress over het klimaat, rampen of oorlogen. Dat kan mensen tot wanhoop en zelfs erger brengen!

Ondertussen is duidelijk geworden en bewezen dat corona niet anders was dan zware griep, hoe erg dat ook kan zijn. De schade die de maatregelen aanrichtten was en is vele malen groter dan door de ziekte zelf en onder jongeren en jongvolwassenen steeg het aantal dat aan zelfmoord dacht flink.

Nu hebben andere 'crisissen' het stokje overgenomen en worden we weer stevig bestookt met klimaatverandering, extremisme en oorlogen. En opnieuw worden mensen angstig en onzeker.

 

Coronatijd

In de coronatijd vielen veel mensen terug op hun geloof. Er wordt vaak blindelings vertrouwd op de wetenschap, zelfs tegen alle logica in. Denk maar aan de bewezen onzin van het dragen van niet-medische mondkapjes om het virus tegen te houden. Zelfs het RIVM en de overheid gaven toe dat het niet of nauwelijks werkte. Toch zag je mensen bang terugdeinzen wanneer jij zonder kapje in de winkel liep en wilde de regering ze verplichten. Het werkt namelijk wél om mensen in angst te houden. Dat is waar blind geloof toe leidt!

 

Complotdenkers

Dan heb je ook nog de 'complotdenkers'. Een term die de CIA in de jaren vijftig introduceerde om anderen ongeloofwaardig te maken. Ook nu wordt die term gebruikt om andersdenkenden en politici in een hoek te drukken. Je hoeft maar die term voor een groep te gebruiken en velen blijven er liever weg.

Ja, er zijn ook complotdenkers die echt overal spoken zien. Die geloven alles wat op het internet te vinden is. Dat leidt weer tot nieuwe angsten, chaos en onzekerheid en kan schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid. Maar het is een minderheid. De meesten die in deze hoek worden gedrukt zijn mensen die niet klakkeloos alles aanvaarden wat ze wordt voorgekauwd door de media en regering. Daarmee hoeven ze nog niet slecht te zijn of het mis te hebben!

 

Wat je ook gelooft: onderzoek het zelf eerst en trek pas dan je conclusie! Ook wanneer het op de NOS, alternatieve media of in de krant staat. Door zelf objectief dingen te onderzoeken krijg je meer grip op de realiteit en daardoor daalt angst en onzekerheid.

 

Kritiek hebben

Kritische nieuwsbronnen zijn niet altijd geschreven door complotdenkers. De massamedia en de overheid, die deze term te pas en te onpas gebruiken, hebben last van hun eigen complottheorie, namelijk dat alleen zij de waarheid weten en de rest in complotten denkt!

Veel alternatieve bronnen doen gedegen onderzoek, veel dieper dan een NPO, NU.nl, talkshow of krantenredactie, die alleen een nieuw artikel nodig hebben. Ja, er reageren op zulke sites ook mensen die overal complotten zien, maar het feit alleen al dát ze vrij mogen reageren zegt dat er daar geen censuur is, zoals bij de massamedia.

Meestal is er sprake van een mix van waarheid, kennis, religie of geloof en vooringenomenheid. Bij ALLE bronnen. Iedereen heeft zo'n mix in zijn denken, ook een regering, een wetenschap of een religieus mens. Juist daarom zouden we naar elkaar moeten luisteren en elkaars argumenten moeten aanhoren. In dat geval kun je nieuwe inzichten opdoen of dingen bevestigd zien en daarop een koers uitzetten.

 

God

Gelovigen gaan in crisistijden vaak meer bidden, zoeken God en kiezen voor meer diepte in hun geloof. Geloof en religie kunnen veel steun geven in moeilijke tijden, dat is in het verleden wel vaker gebleken. Juist dat werd echter tijdens de maatregelen moeilijker. Mensen werden beperkt in hun vrijheid om steun en bemoediging bij elkaar te vinden.

Religieuze mensen hebben tijdens een crisis veel aan elkaar, maar konden nauwelijks samenkomen. Mensen met een individueler geloof hebben daar minder last van, maar ook zij hebben contact nodig met gelijkgestemden.

 

Eigenlijk missen de meeste mensen gewoon contact en het is bewezen schadelijk voor je wanneer je steeds geïsoleerd bent van je medemens. Eenzaamheid lijkt net zo schadelijk als 15 sigaretten per dag roken...

Het hebben van een diep geloof kan een enorme fundering zijn om een crisis te doorstaan. Zonder vooroordelen kun je beter nadenken over waarom mensen geloven en zou je zelfs een bron kunnen aanboren die veel voldoening geeft, een soort bron van levend water.

Ik wil overigens niemand een geloof opdringen. Ik geloof niet in religie zelf, maar wel in God. Daarover zal ik het in een ander artikel wel eens hebben...

 

Zout


Rating: 5 sterren
7 stemmen

Reageren

We experimenteren met de optie om te reageren. Reacties worden eerst gecontroleerd voordat we ze plaatsen, dit om spam en onzinnige reacties te blokkeren. Ook reacties met schunnige taal, schelden, discriminatie en andere kwetsend bedoelde inhoud worden niet geplaatst. Het in te vullen emailadres wordt niet zichtbaar geplaatst! 

Vanwege ons kleine team kan het tot enkele dagen duren voordat een reactie zal verschijnen. We vragen daar begrip voor.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.