Wat zegt Nederland?

30 september 2021


'Zeven op de tien vinden dat ...' Ja hoor, daar was er weer eentje: een onderzoek naar wat Nederlanders blijkbaar vinden. Een bedrijf als Ipsos legt haarfijn uit wat wij allemaal vinden. Echt? Of worden we in een bepaalde richting geduwd? Even een duik in 'de cijfertjes' ...

 

Gezond verstand

Nee, ik ben geen expert in statistiek en heb ook niet half Nederland ondervraagd naar haar mening. Maar ik kan wel logisch nadenken. Dat zouden ze in politiek Den Haag ook eens moeten proberen. Toch valt er heel wat te zeggen over de cijfers uit zo'n 'representatief onderzoek', zoals het vaak wordt genoemd. Vertegenwoordigen ze écht de mening van 'de Nederlander'? Ik waag het te betwijfelen en ga eens wat tegengas en logica geven.

 

Ipsos (en uiteraard veel van haar soortgenoten) is een bureau dat dit soort onderzoeken meestal uitvoert namens de overheid of massamedia. Let maar eens op wanneer er weer zo'n 'geweldige inkijk' in onze samenleving wordt gepubliceerd. Vooral op gebied van milieu, corona of immigratie wordt er steevast zo'n 'representatief' onderzoek uitgebracht, dat in alle kranten en zenders tevoorschijn komt als 'De Waarheid'. Het is vooral opvallend dat deze onderzoeken meestal de lijn volgen van de overheidspropaganda.

 

Overigens is dat minder opvallend wanneer je de site van Ipsos bezoekt en ziet dat ze erg bezig zijn met de globalistische standpunten van de Verenigde Naties, milieu, diversiteit, gender en actief pro-immigratie zijn. Je kunt je dus gerust afvragen of ze wel echt zo objectief zijn als wordt beweerd.

 

Variantie

Iedereen die een beetje verstand heeft van poker weet dat variantie een enorme rol speelt in statistieken met onzekere factoren. Azen zijn de beste hand om mee te beginnen en tegen één tegenstander heb je tot 88% kans om te winnen. Toch weet iedere serieuze pokerspeler ook dat je met die hand gemakkelijk vijf keer achter elkaar kunt verliezen. Dat heet variance, oftewel: variantie.

 

Ook weet iedere goede speler dat je pas na vele tienduizenden en liever nog honderdduizenden gespeelde handen een beetje kunt zien of je winstgevend speelt. Daaronder speel variantie een enorme rol en om na vijfduizend gespeelde handen te kunnen zeggen dat je winnend speler bent is onzin. Je kunt er dan echt nog geen lijn op trekken en de geluksfactor overheerst dan nog veel te veel! Pas na lange tijd komen vaardigheden bovendrijven.

 

Selectie

Kijken we echter naar die geweldige onderzoeken door Ipsos, dan ziet iedere pokerspeler meteen dat het aantal ondervraagden (meestal tussen 1000 en 3000) totaal geen recht doen aan de Nederlandse bevolking van zo'n slordige 17.5000.000 mensen. Zeker niet wanneer je ze ook nog eens gaat verdelen in verschillende groepen als leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. En dan is het nog afwachten of niet vooral een groep benaderd is die zich wel erg graag uitspreekt in een bepaalde richting.

 

Laten we de laatste resultaten eens even analyseren. Ipsos mag graag over corona en de steun voor de overheid publiceren, maar ditmaal nemen we de kwestie van immigratie door Afghanen eens door met ons boerenverstand. Nogmaals, ik ben geen expert, ik benader het vanuit logisch denken!

 

Afghanen

Even ter verduidelijking: ik ben van mening dat mensen die zich in Afghanistan werkelijk hebben ingezet voor onze troepen en daardoor nu in groot gevaar verkeren, ook recht hebben op bescherming. Los van dat we daar eigenlijk helemaal niet hadden moeten zijn! Ik heb respect voor mensen die proberen echt het goede te doen, zoals de uitgezonden militairen en ook Afghaanse tolken. Daarvoor hoef ik het er nog niet mee eens te zijn.

Ik was het dus niet eens met die uitzending naar Afghanistan, maar het inzetten van Afghanen die zich echt hebben onderscheiden in trouw en hulp, schept ook een verantwoording nu de boel zo in het honderd is gelopen. Je kunt ze niet zomaar achterlaten met de brokken.

 

Dat zegt echter niet dat je ook maar meteen een enorme groep zijdelings betrokkenen moet laten meekomen. Nederland is mudvol en de eigen mensen kunnen zelfs geen woning meer krijgen. Kinderen moeten tot hun dertigste thuis wonen en kunnen dus ook moeilijker een gezin stichten. Het is genoeg geweest! Vluchtelingen uit oorlogsgebieden moeten gewoon zo dicht mogelijk bij huis worden opgevangen en ondersteund. Niet weghalen uit hun eigen omgeving, cultuur en maatschappelijke orde. Ze allemaal plaatsen in een land als Nederland maakt terugkeer naar hun oude leven bijna onmogelijk.

 

Ipsos

Nu weer even terug naar dat onderzoek van Ipsos. Volgens hun onderzoek en de NOS zijn zeven op de tien Nederlanders voor de opvang van de Afghaanse vluchtelingen. Dit werd onderzocht door in totaal een kleine 2000 mensen te ondervragen. Die waren dan ook nog eens verdeeld over de groepen leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. 

 

Laten we wel wezen: 2000 mensen is NOOIT representatief voor de hele bevolking van 17,5 miljoen! Het is een sample van niets! Zelfs niet als je ze allemaal bij elkaar pakt. Laat staan dat je ze ook nog eens in kleinere groepjes splitst. Hoe kun je nu zeggen dat 'de Nederlander' dat vindt? Mij hebben ze niets gevraagd! Dezelfde trucs passen ze ook toe in het overheidsbeleid over milieu en corona. Die 'steun' voor de coronamaatregelen worden in dergelijke kleine onderzoeken geritseld!

 

Dit soort onderzoeken zijn totale onzin qua betekenis, maar perfecte middelen om bevolkingen te beïnvloeden en manipuleren! Je laat mensen denken dat 'de kudde' zo denkt en dat zij dus ook zo moeten denken om niet buiten de groep te vallen! Het is pure manipulatie!

 

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen stemmen er vele miljoenen mensen en zelfs dan kunnen onderzoekers niet nauwkeurig zeggen wat 'de Nederlander' denkt. Er zijn altijd weer verrassingen, zoals een aantal jaar terug de enorme winst van het Forum voor Democratie. Blijkbaar denkt de Nederlander anders dan Ipsos en andere onderzoekers aangeven. En dat met een samplesize van miljoenen kiezers! Waar haal je het dan in je botte hoofd vandaan om te zeggen dat 2000 mensen kunnen bepalen wat al die andere 17,5 miljoen Nederlanders denken, met een minimale foutmarge van 1-3%? Dat slaat werkelijk nergens op!

 

Deze onderzoeken dienen een doel, namelijk het promoten van een bepaald beleid. De site van Ipsos geeft duidelijk aan dat ze pro immigratie, milieudenken en genderdiversiteit zijn en de globalistische VN-doelen steunen. Dat mag natuurlijk en is hun goed recht, maar daardoor zijn ze niet onafhankelijk meer en niet betrouwbaar als basis voor overheidsbeleid. Hun cijfers zijn gekleurd door idealistische motieven en mogen dan ook als resultaat naar de prullenbak worden verwezen.

 

Conclusie

Mensen, leer cijfers te wantrouwen! Tenminste wanneer ze komen van dit soort flutonderzoeken onder mogelijk voorgesorteerde stemmers. Zelfs zonder verdere manipulatie zeggen die getallen werkelijk niets! De samplesize, het aantal ondervraagden, is gewoon veel te klein voor een betrouwbare uitslag. Ondervraag een miljoen mensen en ja, dan heb je een redelijk goede inschatting van de mening van de resterende 16,5 miljoen, maar het ondervragen van 0,01% van een bevolking en dan de uitslag presenteren als een feit voor de hele bevolking, is pure manipulatie en totaal onbruikbaar voor een goed beleid.

 

Voor een overheid die de bevolking wil beïnvloeden en manipuleren in angst en gehoorzaamheid, is het echter een fantastisch wapen!

 

Zout


Rating: 4.5454545454545 sterren
33 stemmen