Oordelen

13 september 2020


Vanmorgen stond ik af te rekenen bij de kassa van de supermarkt. Terwijl ik opzij keek naar een andere kassa zag ik twee vrouwen in vol ornaat: mondkapjes, grote angstogen, eentje had ook nog latex handschoenen aan en een busje desinfecterende spray in de hand. Ik zweer je dat die ene een krop sla leek 'schoon' te spuiten ...


Angsthazen

"Daar héb je weer zo'n stel angsthazen", dacht ik meteen. Hoe kunnen mensen zo bang zijn? Nog geen tel later had ik spijt van mijn gedachten. Ik, die denkt mensen niet te oordelen en iedereen wil respecteren, vel daar een keihard oordeel over twee mensen, die misschien wel alle reden hadden om voorzichtig en angstig te zijn. Wie ben ik om te bepalen of ze angsthazen zijn of niet?

Angst

Nu ben ik van mening dat heel veel mensen zich inderdaad door een irrationele angst laten leiden, daartoe deels aangezet door de overheid, het RIVM en vooral de WHO. Gezonde mensen zouden zich helemaal niet bezig moeten houden met die mondkapjes en handverwoestende sprays. Maar dat geeft me nog niet het recht om te oordelen!

Je kunt aan de buitenkant gewoon niet zien in welke situatie iemand leeft. Waarom hij of zij bang is. Is het rationeel of zit het tussen de oren? Zijn ze gebrainwasht door de overheid met haar angstoffensief, of hebben ze echt een grote kans om ziek te worden? Je weet het gewoon niet.

Gemakkelijk

Het is gewoon te gemakkelijk om iedereen over één kam te scheren. De overheid heeft wat dat betreft wel heel wat op haar geweten.

Veel mensen lijken nu te denken dat de dood op ieder bankbiljet loert en dat elke winkelkar een virusmonster is. Ze leven in een voortdurende angst voor het 'killervirus dat altijd onder ons is'. Met dank aan Minister President Rutte, de Jonge, de WHO en het RIVM. Of oordeel ik nu weer?

Hmm ...oordelen is niet altijd fout. Je mag best beoordelen of iets goed of slecht is. Dat is heel wat anders dan oordelen over een persoon en zijn angsten. Oordeel niet over mensen, maar over hun daden!

Zware last

Gaan we er even van uit dat onze regering oprecht is, dan hebben ze een zware last te dragen, want fouten kunnen desastreus zijn. Dat is niet gemakkelijk en dan is regeren geen lolletje.

Gaan we er echter van uit dat ze niet oprecht is maar andere plannen uitvoert, dan heeft ze een nog veel zwaardere last te dragen. Dan wordt ze later namelijk persoonlijk afgerekend over de enorme verwoesting van levens, gezondheid, bedrijven, zekerheid en het gevoel van veiligheid in ons land. Daarvoor zouden ze in dat geval zeker rekenschap moeten afleggen!

 

In ieder geval ga ik winkelen met mijn ogen 'dicht'.

Om maar niet meer te oordelen ...


Rating: 4.875 sterren
8 stemmen