Geloof in coronatijden

20 april 2021


Grondrecht

Tijdens de coronapaniek zijn kerken en geloofsgemeenschappen flink door elkaar geschud. Er werd op verschillende manieren gereageerd en uit de maatschappij kwam veel kritiek op het gebruik van die vrijheid om je geloof te belijden, wat is opgenomen in de Nederlandse grondwet. Sommige gemeenschappen volgden de maatregelen en sloten de deuren helemaal, terwijl er ook gemeenschappen waren die helemaal open wilden zijn. Daar tussenin zat de rest. De chaos was dus net zo groot als in 'ongelovig' Nederland.

 

Je kunt natuurlijk eindeloos redeneren of zo'n vrijheid van samenkomst in de grondwet moet staan. Sommige groeperingen zouden deze wet graag veranderd zien, maar ik snap eigenlijk niet dat dit ter discussie zou moeten staan. Vrijheid is waar Nederland voor zou moeten staan, gelovig of niet. De enige grens die je zou mogen trekken is wanneer er sprake is van opruien, terreur of echt gevaar voor de samenleving, zoals bij een ebolauitbraak of zo, waarbij misschien wel 40% van de zieken overlijden.

 

Kwijt

Elk stukje vrijheid -of je het met dat stukje nu eens bent of niet- zou je te vuur en te zwaard moeten verdedigen. Lever je het eenmaal in, dan krijg je het namelijk bijna nooit meer terug en gaan de graaivingers al snel naar het volgende stukje vrijheid, om ook dat af te pakken. Bijvoorbeeld de vrijheid om zelf te mogen bepalen of op je lichaam medische handelingen mogen worden verricht zonder jouw toestemming. Dan komt verplichte vaccinatie of opname in een inrichting of kamp, al heel snel in de kijker.

 

Geloven in coronatijd

Moet je als geloofsgemeenschap tijdens de covid-19 paniek toegeven aan de drang om te sluiten? Dat hangt van je gemeenschap af. Voor sommigen is fysiek aanwezig zijn helemaal niet zo belangrijk. Die vinden online samenkomsten prima. Anderen hebben juist die gemeenschap nodig.

Wanneer je groep een sterk ondersteunende factor is, zowel geestelijk als praktisch, dan is het waarschijnlijk schadelijker om niet bij elkaar te komen dan om het risico te nemen 'besmet' te worden met een virus met een hoog gehalte aan paniekdenken. De realiteit laat zien dat je in nuchterheid kunt zeggen dat de (niet eens grote) oversterfte in Nederland vooral wordt veroorzaakt door een totaal verkeerde aanpak. Hierover schrijf ik binnenkort een andere column.

 

Sterk

Samenkomen is goed voor je weerstand. Mentale steun, geloof en contact met andere mensen bouwen je weerstand juist op. Ook activeren ze je lichamelijke weerstand.

Spreek gewoon af dat je niet komt wanneer je verschijnselen vertoont en zorg dat kwetsbare mensen alternatieven hebben. Dat zou genoeg moeten zijn. Zo gaan we normaal ook om met een griepepidemie, die wonderbaarlijk verdwenen lijkt te zijn en waarschijnlijk is opgegeten door covid-19. Zou je het normaal jaarlijks gemiddelde aan 'griepslachtoffers'  aftrekken van het aantal 'coronaslachtoffers', dan blijft er niet veel meer over.

 

Geloven is meer dan religie. Religie kan mensen steunen in moeilijke tijden. Daarbij maakt het niet uit welke religie je aanhangt, tenzij het de corona- of milieureligie is, uiteraard. Geloof gaat nog een stapje verder. Geloven in een God die jou liefheeft en die uiteindelijk alle tranen van je ogen zal afwissen, kan een enorme boost geven aan je levensvreugde en daarmee ook aan je lichamelijke weerstand! Gelukkige mensen hebben een betere weerstand tegen ziekteverwekkers en herstellen vaak ook sneller. Dat is bewezen!

 

Garantie

Er is geen garantie dat je niets overkomt. Ook niet wanneer je gelovig bent en waar je ook in gelooft. Het is voor een echte Christen wél een garantie dat de levende God alles ziet wat je overkomt en dat Hij het uiteindelijk allemaal ten goede zal keren. Of dat nu is of in het leven na de dood, valt niet zomaar te zeggen.

Misschien moeten we gewoon eens aanvaarden dat je nu eenmaal ziek kunt worden en een keer dood gaat. Tot dat moment is het zaak om te léven, niet om steeds maar aan die dood te denken. Echt leven doe je in vrijheid en niet in onderdrukking. Het feit dat ziekte en dood bestaan mag er nooit voor zorgen dat je dan ook maar meteen stopt met leven!

Wonderbaarlijke genezingen bestaan, maar er komt hier op aarde toch altijd dat moment dat we overlijden, tenzij we direct worden 'opgenomen'. Maar dat is voer voor een andere column ...

 

Zout


Rating: 4.5833333333333 sterren
12 stemmen