Home » Columns » Archief » Algemene artikelen » Wetenswaardigheden » Hersenspoeling en sekte

Hersenspoeling

13 januari 2021


Dit is een wat langer artikel, maar lees het alsjeblieft uit, want het is misschien wel de belangrijkste verklaring van wat er momenteel in ons land en de wereld gaande is!

 

Sekte

In de jaren tachtig verscheen een boek van Sipke van der Land, met de titel "De Hersenspoelers". Daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe sektes werken en welke technieken ze gebruiken om leden te hersenspoelen en aan zich te binden. Tegenwoordig wordt er weinig meer over gesproken, maar de huidige situatie in de wereld deed me ineens beseffen dat de gelijkenis met de hersenspoeling door sektes, een enorme overeenkomst vertoont met de actualiteit waarin we nu leven.

Om die reden volgt hier wat informatie over hoe hersenspoelers in sektes te werk gaan. Het wordt een versimpelde weergave met als doel wat dingen duidelijk te maken, maar zegt genoeg over wat er nu gaande is ...

 

Manipulatie

De term 'hersenspoeling' wordt vaak gebruikt bij zware manipulatie. Dit dekt echter nog niet helemaal de lading. Het gaat hier om manipulatie die zó sterk is, dat de hele persoonlijkheid van het slachtoffer verandert. Dit gaat dus dieper dan indoctrinatie, zoals op onze scholen gebeurt.

Zo kwam ik in het schoolwerk van mijn achtjarige zoon sterk manipulatieve informatie tegen, die de jeugd moet klaarstomen voor de linkse politieke leer en de klimaathysterie. In andere schoolboeken werd duidelijk hoe partij wordt gekozen tegen president Trump of niet-linkse denkbeelden. Dit is indoctrinatie, maar geen hersenspoeling!

Ik merk in gesprekken met mijn oudere kinderen soms ook hoezeer de indoctrinatie via scholen heeft gewerkt. Dat is best beangstigend en doet pijn. Reden genoeg om de onderstaande kenmerken van hersenspoeling en indoctrinatie eens aan te halen.

 

Hersenspoeling

Hersenspoeling, ik blijf het woord maar gebruiken voor wat feitelijk extreem-intensieve indoctrinatie is, kent een aantal specifieke onderdelen, die vaak terugkomen:

 

- Het scheppen van onzekerheid over de huidige toestand van de persoon

- Isolatie t.o.v. andersdenkenden

- Angst zaaien voor wat zich buiten de groep afspeelt

- Kritiek wordt als vijandig neergezet en kan leiden tot straf

- Afbraak van familiebanden buiten de leer

- De persoon moet veranderen

- Weinig slaap gunnen, zware taken of hoge mentale belasting

- Stortvloed aan (des)informatie, meestal met angst als kenmerk

- Inspelen op gevoelens, sensatie

- Kweken van groepsverbondenheid.

- Afbraak van de vrije wil.

- Voortdurende herhalingen en mantra's

- Het bieden van de oplossing door de 'grote leider(s)' of sekte.

- Dreiging met buitensluiting (vernietiging/verloren gaan) wanneer niet aan de eisen wordt voldaan.

 

Er zijn nog wel meer kenmerken te noemen, maar deze zijn al heel herkenbaar.

 

Indoctrinatie (aanzetten tot gedragsverandering)

Je kunt niet elke vorm van beïnvloeding meteen hersenspoeling noemen. Iedereen maakt zich schuldig aan beïnvloeding, dit artikel is er ook een vorm van, net als reclame, onderwijs en informatieve TV. Pas wanneer er duidelijk wordt gewerkt aan een persoonlijkheidsverandering, zou je de term hersenspoeling kunnen gaan gebruiken.

Bij indoctrinatie wordt ook een groot deel van bovengenoemde kenmerken gevonden. Eigenlijk is het grootste verschil dat de persoon bij hersenspoeling meestal in een afgesloten groep zit (b.v. gebouw, commune etc.) of verreweg de meeste tijd binnen die groep doorbrengt. De grens is echter vaag.

 

Kenmerken van indoctrinatie

Bij indoctrinatie is het slachtoffer meestal relatief vrij om de ideologie op te nemen. Je kunt het aannemen of niet. Toch is ook hier de dwang groter dan je zou verwachten, want wat wanneer je werkelijk óveral met de indoctrinatie wordt geconfronteerd? Denk daarbij maar aan de sterk gekleurde dagbladen, opinieprogramma's en bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Die laatste kun je niet missen, want ze zijn echt overal geplakt en ingevoerd.

We nemen hier als voorbeeld de indoctrinatie over klimaatverandering, maar dit slaat net zo goed op politieke, maatschappelijk of religieuze indoctrinatie en de coronacrisis.

 

- Het bedenken of omarmen van een probleem en dat flink opblazen

- Het vooral benadrukken dat het 'onze/jouw' schuld is

- Het toepassen van een tijdsdruk ('over 10 jaar is de aarde niet meer te redden')

- Het benadrukken van hoe slecht het is om niet mee te werken

- Het bestoken met informatie, met als doel het gedrag te veranderen

- Het demoniseren en kleineren van andere gedachtegangen of meningen (FvD)

- Het inprenten dat de gegeven informatie de enig juiste info is (de 'wetenschap' zegt het)

- Het steeds herhalen (mantra's), zoals via TV, krant, celebreties en posters

- Het benadrukken van alleen negatieve kanten van andersdenkenden ('complotgekkies')

- Het presenteren van de 'grote oplossing'

- Nog een sterk benadrukken dat er nu actie moet komen en dat het je wat gaat kosten

 

Ook hier zijn uiteraard nog heel wat elementen en variaties toe te voegen, maar het beeld is wel duidelijk zo.

 

Nederland nu

Wie deze lijsten door leest, zal ongetwijfeld de schokkende herkenning hebben van wat er momenteel gebeurt in de wereld en ons nuchtere Nederland. We worden compleet geïndoctrineerd door de overheid en de media, met desastreuze gevolgen, die werkelijk mensenlevens kosten!

Het is uiteraard verschrikkelijk dat er mensen dood gaan mét covid-19. Hoewel je jezelf de vraag kunt stellen waar de griep is gebleven. Wat we door de indoctrinatie echter niet meer zien, is dat alle jaren mensen in deze leeftijdsgroep van 70+ doodgaan aan vergelijkbare verschijnselen. Het heeft alleen een andere naam gekregen. Niet minder triest, maar wel gewoon een feit! En dan hebben we het nog niet eens over al die mensen die nu voortijdig (zullen) sterven omdat ze niet tijdig een diagnose konden krijgen door de maatregelen.

 

Build Back Better?

De grote vraag is nu: worden we klaargestoomd voor de Great Reset ('Build Back Better') van een nieuwe eco-wereldregering? Is covid-19 echt de killer of is het gewoon een ziekte die, zoals in de wereld vrij regelmatig gebeurt, weliswaar best wel mensenlevens kost, maar door onze eigen lichamelijk afweer en goede eerstelijns hulp ook wel op te vangen is? Dat doen we tenslotte al jaren ...

Of zijn ze écht zo dom dat ze niet zien hoe mensen, bedrijven, kinderen en maatschappij compleet de vernieling in worden geholpen om wille van een ziekelijke drang om fouten en verkeerde inschattingen te verbergen. Tenslotte: waarom mag er niet in de beginfase van ziekte worden ingegrepen (er zijn prima werkende medicijnen) en wie heeft er eigenlijk al die IC-bedden en personeel wegbezuinigd?

En denk niet dat dat vaccinatiepaspoort er niet komt. De EU denkt daar anders over. Kijk maar eens bij 2022 ...

 

Heb je hulp nodig omdat je het niet meer ziet zitten: bel 113 of ga naar https://www.113.nl/


Rating: 4.4444444444444 sterren
9 stemmen