Exodus 21:16 | Doodstraf op slavernij

17 januari 2021

 

Wie een mens rooft zal zeker ter dood gebracht worden, zowel als hij hem heeft verkocht of wanneer hij nog in zijn hand gevonden wordt.  (Bijbel 2021)


Exodus 21:16:

Wie een mens rooft zal zeker ter dood gebracht worden, zowel als hij hem heeft verkocht of wanneer hij nog in zijn hand gevonden wordt.  (Bijbel 2021)

 

De wetten in het oude Israël waren echt hard en zijn in deze tijd ook moeilijk te verklaren. Je kunt niet gewoon onze huidige maatstaven leggen naast die van duizenden jaren terug. Toch zit er wel degelijk logica en orde in. Het gaat nu echter te ver om er uitgebreider op in te gaan. Dit is een studie op zichzelf.

 

Lees ook Openbaring 1:1 | Slaven

 

Andere vertalingen

In de NBV wordt het woord 'ontvoert' gebruikt. Dat is zwakker dan 'rooft' of 'steelt', wat wel wordt gebruikt in de NBG1951. Bij ontvoering kun je ook denken aan het eisen van losgeld. Hier gaat het echter om iemand tegen zijn zin tot slaaf maken.

De NBV voegt hier 'als slaaf' toe bij de woorden over verkoop. Dit staat niet in de grondtekst, maar is wel wat er wordt bedoeld.

Beide vertalingen gebruiken 'in zijn bezit heeft', in plaats van 'in zijn hand' (grondtekst). Beide duidt aan dat het gaat over wanneer de slaaf nog in het bezit was van de rover.

 

Kijk hier om het hoofdstuk van deze tekst lezen in de vertaling: NBG1951, Statenvertaling 1657, NBV.

Op ons werk aan 'Bijbel 2021' geldt copyright. Onze eigen vertaling mag gratis verspreid worden, zowel digitaal als fysiek, maar niet zonder onze uitdrukkelijke toestemming worden verkocht of veranderd. Dit is puur om ons werk te beschermen. Reacties kunnen worden geplaatst onder 'Info & contact' in het hoofdmenu.


Rating: 5 sterren
1 stem