De schokkende gevolgen - De maatschappij

4 september 2020, update 20 september


De coronacrisis treft ons allemaal. Dat is duidelijk. Maar hoe heeft het zover kunnen komen, wat ging er mis in de aanpak en hoe komen we hier ooit weer uit? Een onderzoek naar de financiële dwangbuis, waarin velen nu terecht zijn gekomen.

De uitbraak

De eerste berichten over een nieuw virus verschenen eind 2019. Maar weinig mensen hadden zien aankomen dat nog geen half jaar later de wereld op zijn kop zou staan, economieën verwoest zouden zijn en een groot deel van de wereldbevolking in angst zou leven.

Toen ons land in maart 2020 in 'Intelligente' lockdown ging was de mening van velen nog dat het wel snel zou overwaaien. Tenslotte kwam de zomer er aan en dus zou het virus wel verdwijnen en het leven weer normaal worden.

Valkuil

Niets bleek echter minder waar. Het oude normaal werd ineens opzij geschoven voor 'het nieuwe normaal' en we moesten het allemaal slikken. Bedrijven gingen kapot, vele banen verloren en de toekomst voor nog veel meer mensen en bedrijven zag er op zijn zachtst gezegd belabberd uit.

Terugkijkend zou je kunnen stellen dat ons land in een valkuil is gestapt. Er zijn maatregelen genomen die zoveel schade hebben aangericht, dat het maar de vraag is of we ze ooit te boven komen.

Valse hoop

'Wij redden dit!" was de boodschap van onze regering echter. Ineens kwamen er miljarden vrij voor hulp aan bedrijven en zelfstandigen. Die hulp was echter niet gratis. Het zijn vooral leningen en vooruitgeschoven betalingen. De Staat strooide ineens met euro's en overal waren miljoenen, zelfs miljarden beschikbaar om in te springen.

Klinkt allemaal mooi, maar het is valse hoop. Sterker nog: het maakt bedrijven en zelfstandigen nog veel afhankelijker van de Staat en de banken. Tenslotte willen die straks geld zien en dus komen velen in de problemen. Hun huis of bedrijf kan worden opgekocht, verkocht of overgenomen en de macht van de geldverstrekkers groeit dus maar door.

Lenen is overdragen

Nederland heeft ineens tientallen of misschien wel honderden miljarden beschikbaar voor hulp. Het kan zelfs de zuidelijke landen sponsoren in het wegspoelen van geld. Maar voor de zorgverleners is er geen extra salarisverhoging beschikbaar.

Het grootste probleem bij dat geld is dat Nederland het zelf leent van de Europese bank. Dan geeft het vervolgens geld aan andere landen, of leent het uit aan de eigen bevolking. Dat maakt ons land nog veel afhankelijker van Brussel en Europa! Lenen kun je alleen met een onderpand en dat is in dit geval ons land, onze bedrijven, ons bezit.

Gevaar

Het grote gevaar is dat we straks niets meer zelf kunnen beslissen, want die schulden binden ons. Nederland verkoopt zichzelf aan geldschieters en verliest daarmee een stuk onafhankelijkheid. Burgers en bedrijven kunnen straks omvallen omdat ze hun schulden niet meer kunnen betalen en dat gevaar is heel reëel.

Conclusie

De lockdown en de maatregelen tegen corona zijn desastreus voor ons land, onze gezinnen en onze bedrijven. Dat, in combinatie met de realiteit van een virus dat veel minder gevaarlijk is dan gedacht, stuurt onze samenleving aan op een klip van scherpe financiële rotsen!

De enige weg om nog iets te redden is een compleet andere aanpak. Een aanpak die bedrijven er écht bovenop helpt, die zelfstandigen hun werk en leven terug geeft en die de zwakkeren in de samenleving beschermt door goed doordachte aanpak van eventuele nieuwe uitbraken.

 

Ook interessant:

Waar komt dat geld vandaan?

De schokkende gevolgen voor de mens

Weekcijfers Nederland


Rating: 5 sterren
4 stemmen