Home » Archief » Algemene artikelen » Wetenswaardigheden » Zweden, waar het wél kon

Zweden, waar het wél kon

19 september 2020, update 12 december 2020


Niet slechter

In Zweden werd geen totale lockdown afgekondigd. Daar werden vooral de kwetsbaren afgeschermd. Het leven ging gewoon door en de horeca bleef open. Toch zijn de cijfers uit Zweden niet slechter en soms zelfs beter dan uit veel andere landen, waar wél een - soms zeer strenge- lockdown was.

Daar komt bij dat de meesten juist stierven binnen die afgeschermde lockdownbubble, van bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en binnenblijvers. Daar stak men elkaar juist aan!

 

Oplopende cijfers

In Nederland lopen de besmettingen weer op, althans, wanneer de tests kloppen. Er wordt ook veel meer getest dan eerst, dus is dat een logische ontwikkeling. De 'R' zit ook weer in de maand, dus neemt ook het aantal zieke mensen weer toe. Verder is hier het schoolleven weer begonnen en we weten bijna allemaal dat dit snotneuzen en verkoudheden betekent.

Update: In Zweden is nu ook sprake van een flinke stijging, zowel qua besmettingen als qua doden. Toch zijn er in verhouding weinig verschillen met Nederland en zijn er in landen met een zware lockdown zelfs meer besmettingen en slachtoffer. Zweden overweegt nu wel maatregelen in te voeren. Vreemd, want de aanpak in de eerste golf leek prima te werken.

Dat het gewoon weer de tijd van het jaar is waarin meer mensen ziek worden, lijkt niet mee te tellen.

 

Lockdown niet te rechtvaardigen

Het valt niet te rechtvaardigen en vol te houden dat een lockdown, deels of geheel, ook maar iets voordeel geeft ten opzichte van het gewoon uitzieken van de ziekte als volk. Je zou eerder kunnen verwachten dat lockdowns mensen ziek maken en zelfs het leven kunnen kosten.

 

Volhouden

Waarom blijft de regering dan halsstarrig volhouden bij haar beleid? Daarop is het antwoord vrij simpel:

Ze heeft volop ingezet op deze koers. Nu toegeven dat ze het mis had, is politiek zelfmoord. Ze gaan echt niet toegeven dat ze met hun fouten de hele economie hebben stukgemaakt, dat mensen door hun fouten banen, huizen en bedrijven kwijt raakten en dat ze rondweg heeft geblunderd. Het gezichtsverlies zou ze te groot zijn, zeker met de komende verkiezingen.

Wel jammer, want mijn respect heb je wanneer je fouten toegeeft en herstelt, niet wanneer je ze ten koste van alles blijft verstoppen.

Hieronder nog de grafieken van Zweden t/m 1 oktober ...


Rating: 5 sterren
1 stem