Waarom zou je geloven?

29 oktober 2020


Bijna iedereen is wel gelovig. Zelfs de meest verstokte atheïst gelooft in zijn ongeloof en wetenschappers geloven vaak in de wetenschap alsof het een god is. Waarom doen we dat? Hebben we geloof nodig om te overleven?

 

Waarom geloven we?

Of je nu christen bent, moslim, evolutionist, atheïst of wetenschapper; we geloven allemaal ergens in. De een wat steviger dan de ander en sommigen heel wazig of warrig, maar we hebben iets waarin we geloven. Wat drijft ons daartoe? Kun je ook leven zonder ergens in te geloven?

Dat laatste is alleen mogelijk wanneer je niet kunt denken. Het toont ook meteen een groot verschil aan tussen mens en dier: mensen hebben geloof. Dat zet ze aan om nieuwe dingen te ontdekken, te scheppen, te componeren of dingen te doen. Feit is dat iemand die zijn geloof verliest, vaak ook het plezier of zelfs de wil om te leven verliest.

 

Geloof verliezen

Geloof is diep verankert in onze persoonlijkheid en is een grote drijfveer in ons leven. Je ziet het om je heen ook gebeuren: mensen verliezen hun geloof in de toekomst door al die ontregelende coronamaatregelen, beperkingen en het verlies van baan, bedrijf, huis en toekomst. Dat kan mensen tot wanhoop en zelfs erger brengen!

De schade die deze maatregelen aanrichten is vele malen groter dan de ziekte zelf doet. In een 'gewoon' jaar (2015) dachten ongeveer 400.000 mensen aan zelfmoord (klik: link voor als je zelf hulp nodig hebt!) en deden zo'n 100.000 mensen een poging, waarvan er bijna 2% daadwerkelijk overleed en bijna 10% in het ziekenhuis terecht kwam.

Ik wil er niet aan denken wat de cijfers van 2020-2021 zullen laten zien ...

 

Coronatijd

In de coronatijd vallen veel mensen sterker terug op hun geloof. Er wordt vaak blindelings vertrouwd op de wetenschap, zelfs tegen alle logica in. Denk maar aan de bewezen onzin van het dragen van niet-medische mondkapjes om het virus tegen te houden. Zelfs het RIVM en de overheid geven toe dat het niet of nauwelijks werkt. Toch zie je mensen bang terugdeinzen wanneer jij zonder kapje in de winkel loopt en wil de regering ze verplichten. Het werkt namelijk wél om mensen in angst te houden. Dat is waar blind geloof toe leidt!

Dan heb je ook nog complotdenkers, die soms echt overal spoken zien. Ze geloven alles wat op het internet te vinden is. Dat leidt ook weer tot nieuwe angsten, chaos en onzekerheid en kan schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid. Wat je ook gelooft: onderzoek het zelf eerst en trek pas dan je conclusie! Ook wanneer het op de NOS of in de krant staat. Door zelf objectief dingen te onderzoeken krijg je meer grip op de realiteit en daardoor daalt angst en onzekerheid.

En laten we wel wezen: we hebben allemaal wel iets van een complotdenker in ons ...

 

Kritiek hebben

Kritische nieuwsbronnen zijn niet altijd complotdenkers, in tegenstelling tot wat politici en de grote media beweren. Massamedia en de overheid hebben last van hun eigen complottheorie, namelijk dat alleen zij de waarheid weten! Veel alternatieve bronnen doen gedegen onderzoek, veel dieper dan een NOS of NU, die alleen een nieuw artikel nodig hebben. Ja, er reageren op zulke sites soms mensen die overal complotten zien, maar het feit alleen al dàt ze vrij mogen reageren zegt dat er daar tenminste geen censuur is, zoals wel gebeurt bij de massamedia.

Meestal is er sprake van een mix van waarheid, kennis, religie of geloof en vooringenomenheid. Bij ALLE bronnen. Iedereen heeft zo'n mix in zijn denken, ook een regering, een wetenschap of een religieus mens. Juist daarom zouden we naar elkaar moeten luisteren en elkaars argumenten moeten aanhoren. In dat geval kun je nieuwe inzichten opdoen of dingen bevestigd zien en daarop een koers uitzetten.

 

God

Gelovigen gaan vaak meer bidden, zoeken God en kiezen voor meer diepte in hun geloof. Geloof en religie kunnen veel steun geven in moeilijke tijden, dat is in het verleden wel vaker gebleken. Juist dat is nu een groot probleem, want door de maatregelen worden mensen beperkt in hun vrijheid om die steun bij elkaar te vinden.

Religieuze mensen hebben tijdens een crisis veel aan elkaar, maar kunnen nu nauwelijks samenkomen. Mensen met een individueler geloof hebben daar minder last van, maar ook zij hebben contact nodig met gelijkgestemden. Eigenlijk missen de meeste mensen gewoon contact met anderen en het is bewezen schadelijk voor je wanneer je steeds geïsoleerd bent van je medemens.

Het hebben van een diep geloof kan een enorme fundering zijn om een crisis te doorstaan. Door niet steeds vooringenomen te zijn, maar gewoon eens na te denken over waarom mensen geloven, zou je een bron kunnen aanboren die veel voldoening geeft, een soort bron van levend water.

Ik wil overigens niemand een geloof opdringen. Ik geloof niet in religie, maar wel in God. Daarover zal ik het in een ander artikel wel eens hebben ...

 


Rating: 5 sterren
4 stemmen