RIVM heeft gelogen

18 september 2020


Het RIVM heeft gelogen over de richtlijnen voor de bescherming van personeel in de ouderenzorg. Op NOS.nl werd vandaag gemeld dat de mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg, tóch was gebaseerd op schaarste en niet op medisch advies en veiligheid. Dit bleek uit vragen van Nieuwsuur. Het nieuws werd daarna in recordtempo weer 'begraven'.

 

Leugens

Aan het begin van de coronacrisis werd gezegd dat chirurgische mondkapjes niet nodig waren voor personeel in de ouderenzorg. Dat zou gebaseerd zijn op medisch advies en veiligheid. Nu is na vragen van Nieuwsuur echter bekend geworden dat dit niet de waarheid was. Het gebrek aan chirurgische mondkapjes speelde wel degelijk mee in de toenmalige richtlijnen van het RIVM.

Je kunt dus stellen dat zowel de regering als het RIVM gelogen hebben en daardoor mensen bewust aan grote risico's hebben blootgesteld, wat tevens heeft kunnen leiden tot meer zieken en overledenen in de ouderenzorg. Dit is een zeer kwalijke zaak en mag niet met een zwak excuus worden weggemoffeld.

 

Besmettingen

Hoewel wij de coronamaatregelen en de presentatie van covid-19 als killervirus, met klem afdoen als overtrokken en niet proportioneel, willen we hier toch een kanttekening maken. Covid-19 is wel degelijk een killervirus wanneer het gaat om kwetsbare mensen en ouderen! Net als griep trouwens. Voor deze mensen zijn besmettingen soms levensgevaarlijk!

Dat juist in de ouderenzorg door slecht beleid geen goede maatregelen konden worden getroffen en dan nog met de leugen dat het niet nodig was, is bijna crimineel te noemen. Dit heeft gewoon mensen hun leven en hun geliefden gekost! Niet-werkende mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels zijn ronduit belachelijk, maar bij kwetsbare groepen zouden heel andere, veel serieuzere maatregelen vereist zijn. Daar zijn chirurgische mondkapjes wel degelijk van belang.

Afrekenen

Deze fout moet het RIVM en de verantwoordelijke ministers, die dit uiteraard óók wisten, zwaar worden aangerekend en ze moeten hiervoor ter verantwoording worden geroepen. Mensen die door deze duister gang van zaken geliefden verloren zouden een aanklacht moeten indienen. Net als de verzorgers die zelf ziek werden of nu de last moeten meezeulen dat zij misschien wel onbewust de ziekte en mogelijk zelfs dood meebrachten.

Dergelijke missers zijn geen bloopers. Het zijn grove fouten waarop mensen, lees regering en RIVM, politiek moeten worden afgerekend!

 

Bron: NOS.nl


Rating: 4.25 sterren
4 stemmen