Factcheckers van de NPO

10 september 2020


Als antwoord op negatieve berichtgeving over de NPO, NOS en haar programma's, worden er zogenaamde 'factcheckers' ingezet. Deze zullen wel bepalen wat waar is en wat niet ...

Wie zijn die factcheckers?

"Pointer" heet de site van de factcheckers van de KRO-NCRV (NPO). Ze werkt o.a. samen met Bellincat, de Volkskrant en de VU Amsterdam.

Het initiatief om waarheid te checken is niet slecht en er wordt ook wel degelijk een aantal misstanden aan het licht gebracht. Maar het initiatief staat of valt bij gedegen onderzoek én objectieve beoordeling.

 

Nadelen

Het wordt echter een ander verhaal wanneer het  onderzoeker met een sterk gekleurde bril wordt gedaan. Dan werkt de 'betrouwbare' uitstraling negatief en misleidend. De goede resultaten in een enkel onderzoek suggereren dan dat de andere onderzoeken óók kloppen.

Deze groep staat echter in dienst van de NPO en dus de regering. Die heeft er alle belang bij om andere nieuwsbronnen te weren. Dat was zelfs de reden waarom er ooit een mediawet kwam: het veiligstellen van het officiële staatsgeluid. Alternatief nieuws moest worden geweerd.

 

Wat ze onderzoeken

Veel van hun artikelen gaan over racisme, milieukritiek en 'nepnieuws'. Er zijn enkele betere items, maar een simpel bladeren door hun overzichten, leert dat ze sterk linksgeoriënteerd en zwaar vooringenomen zijn. Wie het niet met hun versie van de waarheid eens is wordt zonder meer gedemoniseerd.

 

Ongelijk

Hebben ze dan in alles ongelijk? Nee, soms kloppen kritieken. De meeste vragen en antwoorden waarmee Pointer op de proppen komt, zijn echter vooral gericht op de promotie van het regeringsstandpunt en aanval van alles wat rechts, anti-coronabeleid, anti-vaccinatie of anti milieuhysterie is.

Je kunt ieder onderzoek naar jouw voorkeur kleuren door bepaalde dingen aan te halen en andere juist te vermijden. Dat dit bij deze onderzoekers duidelijk het geval is, geeft alle reden om hun conclusies met een gezonde dosis scepsis te bekijken.

 

Concurrenten

Zo rammelen de onderzoeken naar kritische geluiden van Robert Jensen, Café Weltschmerz, Xandernieuws en Ongehoord Nederland aan alle kanten.

Deze laatste kan overigens, wanneer het eindelijk de zendrechten krijgt die het al dit jaar toe kwam, een geduchte concurrent worden van het omroep-establishment en 'moet dus zoveel mogelijk tegengewerkt worden'.

Omgekeerd worden er helemaal geen feiten gecheckt over de overheid of de NPO. Ook acties als die van millieuorganisaties, Black Live Matters of anti-Trump initiatieven, worden niet onderzocht. Als er al iets over racisme wordt onderzocht, dan gaat het over extreem-rechts.

 

Eerlijk zijn

Wil je feiten checken, wees dan eerlijk. Genoemde bronnen hebben wel degelijk goede én minder goede artikelen. Ze zitten er ook wel eens naast en hebben soms een wat samenzweerderige uitstraling, maar dat zegt nog niet dat het complotdenkers zijn.

Diezelfde uitstraling hebben de NPO, NOS en de grote commerciële zenders namelijk ook. Angsttabellen, dodenlijsten, steeds weer de 'oplopende besmettingen' en iedereen in angst houden met doemscenario's ... Dat klinkt net zo goed als een complot!

 

Conclusie

Het controleren van feiten is een lastige zaak. Eigen voorkeur bepaalt al heel snel de uitslag van je onderzoek.

Wees dan eerlijk en geef toe dat je niet objectief bent, maar voor een bepaald ideaal vecht. Wat dat ook is. De factcheckers van Pointer (KRO/NCRV) vechten niet voor de waarheid, maar voor hun waarheid.


Wetenswaardigheden

Artikelen over onderwerpen bij Pointer vanaf 21 feb. 2020, het begin van de coronacrisis:

 

- Propaganda of neutraal over Covid-19 : 10

- Niet-objectieve berichten Covid-19: 12

- Artikelen over oorlog en Jodenvervolging: 15

- Racisme/rechts-extremisme: 5

- Klimaat neutraal: 1

- Klimaat over sceptici: 5

- Andere berichten: 16

 

We hebben de berichten niet helemaal doorgelezen, maar ons deels georiënteerd op de koppen en aanhef.

Wat ons vooral opvalt:

- Niet één artikel over linkse politiek

- Niet één artikel over Black Lives Matter of Antifa

- Niet één positief artikel over iets uit rechtse politiek

- Niet één positief artikel over andere meningen dan die van Pointer

 

Het is niet onze bedoeling om hun denkbeelden zelf aan te vallen. Ieder heeft recht op een eigen mening.

Waar het ons om gaat, is dat ze zich voordoen als waarheidonderzoekers, maar eigenlijk gewoon hun eigen agenda promoten en elk tegengeluid in diskrediet proberen te brengen. Dat is nog steeds vrijheid van meningsuiting, maar dit gebeurt van ons belastinggeld, en dat is wel degelijk een ernstige zaak!


Rating: 5 sterren
1 stem