Manipulatie met cijfers

23 april 2021


Manipulatie

Hoe je met cijfers de bevolking in angst kunt houden, blijkt uit de gegevens van het coronadashboard van de overheid. Niet dat ze liegen, maar de cijfers worden op zo'n manier getoond en gebruikt, dat mensen compleet op het verkeerde been gezet worden.

Zo wordt er steevast over het aantal besmettingen gesproken, terwijl het veel helderder zou zijn om te spreken over het percentage besmettingen. Aantallen bewegen mee met het (toenemend) aantal tests dat wordt afgenomen. Percentages blijven veel nauwkeuriger tonen hoe de situatie is.

 

Percentages

Kijken we naar de percentages, dan is er al sinds oktober 2020 helemaal geen sprake van zware toename van besmettingen of zo. Het percentage schommelt sinds die tijd al tussen ca. 7-21%. Het komt vanaf 9,9% (1 okt.) en stond op 22 april 2021 op 10,5%. Ook is goed te zien dat het aantal besmettingen ongeveer gelijk op en neer gaat met het aantal afgenomen tests, wat ook logisch is. Je kunt daarom nooit het aantal gebruiken om de werkelijke situatie weer te geven.

Tel daarbij op dat steeds meer mensen al een besmetting hebben doorgemaakt en dus weliswaar positief testen, maar niet meer besmettelijk zijn en een klein beetje helder nadenken zou laten zien dat we worden gemanipuleerd!

 

Voorbeelden

(bron grafieken: coronadashboard van 22-4-2021)

Opvallend

Wat heel opvallend is, is dat in de onderste grafiek de blauwe lijn het percentage positieve tests weergeeft, maar dat die lijn totaal niet overeenkomt met de bovenste grafiek, die dezelfde weergave zou moeten tonen. Let maar eens op de diepe piek in beide grafieken en het verloop daarna. In de onderste grafiek is dat een stijgende lijn, maar in de bovenste komt eerst een duidelijk dal!

Ga je inzoomen op de data (met de cursor) dan zie je dat waarden helemaal niet met de lijn overeenkomen in de onderste grafiek. De piek in oktober (21%) is bijna net zo groot als die van 22 april (10,5%)

 

Overigens zie je dezelfde misleidende structuur in de berichtgeving over 'golven' in het buitenland, zoals India, de VS en Brazilië. Daar worden steevast aantallen genoemd, maar er wordt niet bij verteld hoe groot de bevolking is en wat het percentage besmettingen is. 2000 doden in India op één dag lijkt veel, maar India heeft ca. 1.320.000.000 inwoners, dus is 2000 maar 0,00015% van de bevolking. Zou je datzelfde percentage toepassen op Nederland, dan kom je op ongeveer 26 doden per dag en dat aantal hebben we hier al maanden.

 

Conclusie

We worden voor de gek gehouden en gemanipuleerd. Veel cijfers en lijnen kloppen niet, ze hebben geen goede onderbouwing (bijvoorbeeld hoeveel 'positieven' ook al vaccinaties hebben gehad) en houden totaal geen rekening met reeds doorstane besmettingen, dat toch al een flink deel van de bevolking zou moeten hebben meegemaakt. Het gebruik van aantallen i.p.v. percentages is misleidend en drijft de angst bij mensen onnodig op.

 

Worden mensen ziek? Ja, natuurlijk! Ernstig ook, soms, maar dat is iets dat ieder jaar voor komt. Soms wat meer en soms wat minder, maar het is een vaste prik. Waarschijnlijk zullen er in deze periode zelfs meer mensen sterven, bijvoorbeeld door uitgestelde zorg, stress, verminderde weerstand etc. We moeten ons niet langer laten opsluiten en manipuleren, maar weer gaan leven!

 

Zout


Rating: 4.7692307692308 sterren
13 stemmen