De schokkende gevolgen - de mensen

17 september 2020


De  coronamaatregelen worden weer scherper en scherper. De gevolgen voor de maatschappij hebben we al beschreven, maar wat zijn de gevolgen voor de mensen zelf?

 

De uitbraak

Na de uitbraak van het virus werd het land in rap tempo betrokken in de gebeurtenissen. Winkelschappen werden leeg getrokken, overal verschenen flesjes bij de ingang en de media stortten een tsunami aan angstberichten uit.

De regering reageerde in eerste instantie vrij lauw en wilde inzetten op groepsimmuniteit. Later bleek dat deze aanpak vooral werd gekozen omdat ze de zaakjes niet op orde hadden. Er waren te veel IC-bedden en zorgpersoneel wegbezuinigd en er waren onvoldoende beschermingsmiddelen.

 

Lockdown

Nadat de lockdown wel was ingevoerd, werden mensen steeds banger van de constante stroom informatie over 'het killervirus. Zelfs nadat bleek dat het virus alweer op zijn retour was.

Mondkapjes in de trein en sommige winkels of straten, toeristen met grote ogen en luxekapjes in de winkels, belerende vingertjes over volle stranden en parken en lustig schrijvende boa's om de druk zo hoog mogelijk te houden.

Stress

Al deze dingen veroorzaken veel stress. Ouderen konden hun familie niet meer zien, werden eenzaam en kwijnden weg. Anderen konden niet meer voor onderzoek naar het ziekenhuis en misten wellicht de kans op genezing van andere gevaarlijke ziekten, zoals kanker.

Stress is heel slecht voor je weerstand. Korte stress kunnen we nog wel aan, maar duurt het te lang, dan worden we kwetsbaar en ook ziek. Gestreste mensen krijgen veel eerder een infectieziekte dan relaxte mensen. Voeg daar nog eens een gebrek aan zonlicht bij, te weinig beweging en frisse lucht en je hebt een cocktail waar je snel ziek van kunt worden.

Onzekerheid

Ook de onzekerheid over de toekomst is erg slecht voor de gezondheid. Mensen weten niet of ze straks nog een baan hebben, verliezen soms huis, bedrijf en inkomen en komen in een neerwaartse spiraal terecht. Weliswaar zijn er wat steunmaatregelen, maar die zijn niet eeuwig.

Ook de media zijn schuldig aan die stress. Ze zwepen het angstgevoel op, bieden geen enkele positieve inbreng en verwijten zelfs sommige bevolkingsgroepen, zoals jongeren,  dat het virus 'niet weg is'. Onderzoek naar de werkelijke cijfers wordt niet gedaan of in ieder geval niet naar buiten gebracht en er wordt geen enkele hoop geboden.

Schuldig

Als er al schuldigen moeten worden aangewezen, dan zijn de grote media, radio, TV en krant, de partners van de overheid. Ze jagen alleen de angst op en bieden geen enkele hoop, terwijl de werkelijke cijfers (niet de medianummers) aantonen dat er geen enkele geldige reden meer is om mensen zo in angst te houden.

De Zweden hebben het wat dat betreft veel beter gedaan. Niet dat onze machtshebbers dat zullen erkennen, laat staan overnemen. Dan blijkt namelijk hoe zeer ze zelf hebben gefaald en dat is geen strak plan, met verkiezingen om de hoek ...

 

Wetenswaardigheden: Zweden, waar het wél kon!


Rating: 5 sterren
4 stemmen