Klimaatschommelingen

22 september 2020, update 5 oktober


We worden bestookt met klimaatmaatregelen vanwege klimaatverandering. Maar die schommelingen zijn er altijd al geweest. Waarom zou dat nu anders zijn?

Wetenswaardigheden

Er zijn meer klimaatschommelingen bekend. Zo lag de temperatuur in Europa tussen ca. 950-1250 veel hoger dan 'normaal' en werd hier prima wijn verbouwd. Daarna volgde de 'Kleine IJstijd', die liep van ca. 1500-1900. Deze periode was veel kouder dan normaal, wat ook te zien is op oude schilderijen.

Nu zitten we weer in een periode van opwarming. De claim dat die opwarming door de mens komt, is puur politiek. De invloed van de mens op de temperatuur is bijna te verwaarlozen. De aarde is nog uit de kleine ijstijd aan het komen. Een nieuw zonneminimum zou goed kunnen zorgen voor een verkoeling in de komende decennia.

 

Menselijke invloed

Wel heeft de mens een flinke invloed in de vervuiling en vernietiging van de natuur. Zo wijkt veel natuur nu voor windmolens en zonnepaneel-weides. Dat gaat ten koste van open natuurgebieden en kost dieren het leven.

Ook de industrie en het verkeer trekt met haar vervuiling wel degelijk een flinke wissel. Die is alleen eerder schadelijk door gif dan door temperatuursverhoging. Maatregelen kunnen dus beter gericht zijn op een gezonder leefklimaat, dan aan een natuurverschijnsel waarop we geen enkele grip hebben.

Zonnepanelen kunnen tijdens een brand trouwens tot in de wijde omtrek glassplinters verspreiden, die een gevaar kunnen zijn voor mens en dier.