Telt mijn stem wel mee?

8 september 2020, update: 22 september

Pagina's: Cordon Sanitaire


De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen er weer aan. Zonder tegenbericht gaan we in maart naar de stembus.  Maar telt mijn stem eigenlijk wel mee? Of wordt hij gewoon op de mesthoop gegooid, zoals bij eerdere verkiezingen gebeurde ...

Stemmen is belangrijk

Eén ding is duidelijk: we mogen ons nooit laten afleiden van ons stemrecht. Het is zwaar bevochten en geeft iedereen een stem, zelfs als hij niet wordt gehoord!

De reden om te gaan stemmen is dat je deel uitmaakt van de samenleving, waar je ook staat en wat je ook gelooft. Samen vormen we Nederland.

 

Mijn stem wordt niet gehoord

Stemmers op Forum voor Democratie of de PVV zullen aanvoeren: 'ja, maar mijn stem wordt genegeerd en verworpen'. Daar hebben ze een punt!

Ze werden al voor en ook na verkiezingen wel degelijk buitengesloten of geweerd bij onderhandelingen.

 

Schande

Het is een grote schande dat de politieke partijen een 'cordon sanitaire' optrokken rondom de rechtse politiek (zie wetenswaardigheden). Een afwijkende mening mag niet op voorhand reden tot uitsluiting zijn. Dat is discriminatie en dus ongrondwettelijk.

In een democratie hoort iedere stem te worden gehoord, links én rechts, en in verhouding in de regering te worden vertegenwoordigd.

 

Niet mee eens

In politiek Nederland zijn partijen het vaker niet eens dan wel. Dat is ons land eigen. Toch moeten we samen leven, wat ook je richting is. Het uitsluiten van andere partijen is slecht voor de geloofwaardigheid van de regering en leidt tot onrust.

 

Manipulatie

Wat willen partijen nu bereiken met het schofferen van bepaalde kiezers?

Reden kan zijn om met deze manipulatie die kiezers te weerhouden om te stemmen, want dat komt hen goed uit. Maar met discrimineren kun je geen volk achter je krijgen. Je bent als regering vertegenwoordiger van het hele volk, niet alleen van je eigen partijen.

 

Doel

Mag je jezelf als partij een doel stellen, bijvoorbeeld linkse of rechtse politiek? Natuurlijk mag dat. Maar je hoort je in een democratisch land democratisch te gedragen, niet als dictator. Het buitensluiten van andersdenkenden is arrogant en doet onrecht aan de vrije status van iedere Nederlander.

 

Conclusie

Laten we hopen dat deze verkiezingen eerlijk verlopen en op een integere manier worden verwerkt. Wat ook de uitslag is. Alleen zo kunnen we weer echt Nederland zijn, met al haar kleur en nuchterheid.


Rating: 3.6666666666667 sterren
3 stemmen