Is de krant objectief?

5 september 2020, update 21 september


We gaan er in Nederland al jaren van uit dat we het nieuws kunnen vertrouwen en dat de krant meestal toch wel de onafhankelijke waarheid brengt. Is dat terecht? Of worden we geniepig een richting opgeduwd, zonder het te merken? We duiken eens in de wereld van de krant ...

 

De kudde zegt béééh

Er was ooit een tijd dat we bijna onvoorwaardelijk geloofden wat er in de krant stond. Uiteraard hadden kranten destijds ook hun 'kleur' en was je bijvoorbeeld óf voor de Telegraaf, óf voor het AD, óf voor de Trouw, maar ze waren relatief onafhankelijk in de berichtgeving.

Er werd meestal aan gedegen onderzoek gedaan en voor een groot deel waren journalisten relatief onafhankelijk en uit op de waarheid. Dat is in ieder geval waar ik aan terug denk ...

De vraag die je jezelf nu kunt stellen, is of dat nu nog wel zo is. Het lijkt wel alsof alle kranten tot dezelfde kudde behoren en tegenwoordig dezelfde schrijvers hebben. Ze hebben misschien een eigen stemkleur, maar zeggen allemaal 'béééh' ... Hoe kan dat?

 

Eigenaren

Dit is minder vreemd dan het lijkt en zeker geen garantie voor de waarheid. Wanneer namelijk bijna al die kranten dezelfde eigenaren hebben, met een duidelijke politieke voorkeur, dan kan het niet anders dan dat ze die voorkeur gaan uiten. Laten we eerlijk zijn, daar ontkomen we ook hier bij De Gezouten Waarheid, niet aan.

Enger wordt het, wanneer als doel in de statuten van de stichting die een belangrijke aandeelhouder is van het grootste krantenimperium, staat: 'het beïnvloeden van de openbare mening in Nederland en waar mogelijk daarbuiten' ... Dat is meer dan alleen een bepaalde voorkeur hebben.

Een voorkeur hoeft niet de waarheid in de weg te staan, maar een drang om de openbare mening willens en wetens te veranderen wel degelijk!

 

Wat staat er in het nieuws

Het betekent namelijk dat er alleen in het nieuws komt te staan wat 'het doel' nastreeft of hoogstens neutraal is.

Dus alleen positieve berichten over waar ze heen willen (linkse politiek, Obama en de Democraten, klimaat, diversiteit, mensenrechten), maar alleen negatieve berichten over waar ze een hekel aan hebben (rechtse politiek, Trump en de Republikeinen, klimaatoptimisme, eigen identiteit en nee, mensenrechten schrijven ze deze richting niet toe).

Het gevolg is dat een hele bevolking als het ware wordt gebrainwasht door de berichtgeving en niet meer logisch nadenkt over of alles wel klopt. Dat is écht beangstigend! Iedereen die de krant leest en even oplet, zal dit moeten toegeven.

 

Integriteit

Nieuws hoort op een integere manier gebracht te worden, of je er zelf nu politiek achter staat of niet. Dan ben je journalistiek bezig! Ik kan het prima hebben wanneer iemand een andere mening heeft of anders georiënteerd is dan ik en daarover met passie spreekt, zolang hij maar niet met modder gaat gooien of gaat verdraaien.

Wanneer Trump een toespraak houdt, dan wil ik weten wat hij zei, niet wat de krant er van vindt. Hetzelfde geldt wanneer Biden of Obama spreekt. Laat ons het recht om een eigen mening te vormen over wat wordt gezegd, niet de mening van de politieke eigenaar of belangrijkste investeerder achter de krant!

 

Nieuwsfeiten

Wat je een bevolking te lezen geeft, geeft sterke richting aan hoe een bevolking gaat denken. Dit zie je terug in de kranten en ook in de schoolboeken, waar we later een artikel aan zullen wijden. Zeg maar vaak genoeg dat een bepaalde politieke richting slecht is en men gaat het geloven. Of zeg vaak genoeg dat blanken racisten zijn en velen gaan het geloven. Of het nu waar is of niet.

We kunnen er niet omheen dat kranten tegenwoordig vooral schrijven over wat de regering wil. De politieke invloed lijkt enorm. Kritische vragen worden niet meer gesteld en het regeringsbeleid wordt schaamteloos ondersteund, zonder integer onderzoek naar de waarheid.

 

Tot slot

Mensen zijn allemaal anders en kunnen toch prima samenleven, zolang ze maar niet tegen elkaar worden opgestookt en elkaar respecteren in hun mening. Dat is waar het om gaat. We moeten samen iets van deze wereld maken en niet elkaar de tent uitvechten. Daar helpt eenzijdige informatie niet bepaald in mee.

Hopelijk worden kranten wakker en gaan ze weer onafhankelijk berichten. Tot dan toe blijven we hier tegengas geven met een kritische blik en een gezouten mening.


Rating: 4.8333333333333 sterren
6 stemmen